Адвокатът на Гълъбин Боевски - Ивайло Дерменджиев, разкри пред bTV основните стъпки, които защитата на Боевски ще предприеме за доказване на невинността му.

Защитникът разказа детайлно историята и престоя на Боевски в Бразилия, където той бе на тенис турнир с дъщеря си. „Той е бил на турнир с дъщеря си в Бразилия. Настаняват се в хотел, където са били настанени всички състезатели. Всеки ден са ходили само от хотела до турнира. В почивния си ден двамата са заведени до един търговски център, за да си купят нов куфар, тъй като старият е повреден от пътя. Купили са си три чанти и са се уговорили от магазина да им ги доставят в хотела. Подреждат част от багажа си в тези куфари предната вечер и на следващия ден заминават с вътрешен полет до Сао Паоло. Там разтоварват багажа си, за да го чекират за международния полет до София, тъй като в Бразилия вътрешните полети нямат директна връзка. Багажа влиза вътре и след около два часа той е арестуван на гейта заедно с дъщеря си. Установено е, че в неговия багаж е открито наркотично вещество. Открито е, след като куфарите са били чекирани. След като те са влезли в общото помещение и след 2-3 часа е открит наркотика”, разказа Дерменджиев.

Освен това адвокатът добави, че всички са били наясно къде и с кого отива Боевски, тъй като той е бил придружаван от човек от организаторите на турнира, когато се е разхождал в Бразилия, а освен това всеки обявява откъде пристига.

„Всички хора от турнира са знаели къде отива Гълъбин Боевски и откъде пътуват с дъщеря си. Не знам, как се е озовал кокаина в куфара му. Невъзможно е в хотелските условия да се сложи по този начин това количество в куфарите, невъзможно е и на летището някой да го добави. Това е работа, която отнема много време. Това е първото му ходене в Латинска Америка”, допълни Дерменджиев.

Адвокатът смята, че Боевски е натопен и е станал „муле” без да знае за това. Юристът разкри и част от действията, които ще предприеме защитата.

„Предполагаме, че е натопен, но не знаем от кого и няма данни за това. Той твърди, че е невинен и аз като негов адвокат му вярвам. По-доброто обяснение е, че той не го е направил. Това сме длъжни да докажем ние като адвокати. Ще поискаме проследяване на телефона му. За да се види с кого е разговарял и къде се е придвижвал. Това ще докаже, че той няма контакти с пласьори по канала. Търсим и хора от турнира, които да свидетелстват. Ще издирим хората от магазина и от рецепцията.”

„Случва се да бъдеш муле и дори да не разбереш. Чантата не е била по-тежка. В момента се прави експертиза, която изчислява количеството и килограмите, отнесени към теглото на конфигурацията”, каза Дерменджиев, като допълни:

„Възможно е да го пуснат под гаранция или под домашен арест. Законът го допуска. Обвинителен акт ще има до 2-3 месеца, а процес до 6-8 месеца. Гълъбин в момента е задържан в затвор за чужденци, където е с рецидивисти и всякакви криминални лица. Няма данни за физическо насилие, но все пак може и да го мачкат”.

БГНЕС припомня, че миналият месец Гълъбин Боевски беше задържан на летището в Сао Паоло с голямо количество кокаин, което бразилската полиция откри в багажа му.