След изпълнения с емоции първи ден на Европейския шампионат по карате Шинкиокушинкай в литовската столица Вилнюс, във втория ден се състезаваха мъже и жени в Кумите, а очакванията и мечтите на всички българи станаха реалност: най-добрият български каратека за всички времена, Сенсей Валери Димитров за пореден път доказа свойта класа и за 9-ти път е европейски шампион, той е и единствения български спортист с този брой европейски титли.

До полуфинала всичките си срещи Сенсей Валери печели безапелационно и с ипон, а на полуфинала представителя на домакините – Павилионис, на който бе връчена купата за най-техничен, и който за преден път се изправя срещу Сенсей Валери, беше прегазен. Във финалната среща Зoлт Балог (Унгария) се опита да надделее, но не му достигнаха сили и само гонга го спаси от нокаут. Съдиите единодушно вдигнаха флаг и така 9-та Европейска титла е факт. Сенсей Валери за сетен път показа какво е Шинкиокушин дух, класа и сила, и че не е случаен факта, че японците са нарекли ритник с неговото име.

“Валери е един от най-големите мистерии в карате. Той е много спокоен, никой не може да разбере физически му способности, той е хитър, прецизен и с бързи удари. Той не се опитва да атакува широко, но пък е много точен и удря силно. Това е неговото превъзходство " - това са думи на Гудаускас, който общо три пъти е губил срещи с Валери. Този път Гудаускас нямаше “щастието” за реванш. Общото мнение и желание на тримата литовци е в категорията на Сенсей Валери, е че вече е време той да загуби и са били много амбицирани и подготвени за това състезание. “У дома и стените помагат”, но в този случай нищо не е могло да спре Сенсей Валери към 9-тата европейска титла. Следващото предизвикателство пред него предстои през октомври в Япония. Отговорността и очакванията са големи. Както самия Шихан Георги Попов неведнъж е ни е казвал: “Шампион си докато си на стъбичката за няколко минути, слезеш ли, започва подготовката за следващото състезание.”

В най-многобройната категория до 80 кг. имаше 38 бойци. Там впечатление на всички направи Васил Вангелов, който премаза противниците си в първите срещи, но беше спрян от вице-шампиона в категорията Анджей Милевски. Останалите български сътезатели отпаднаха. В крайното класиране като цяло изненади нямаше, но личеше мотивацията и силното желание за победа на много каратеки, а самото състезание беше на високо ниво, организацията - железна, с което домакините от Литва затвърдиха позицията си в класацията ни за най-добри домакинства. В този втори ден 150 мъже и жени от цяла Европа премериха сили и висок боен дух в 10 000 зала “Арена Сименс” като поднесоха на зрители и състезатели емоции, които се изпитват само на такова голямо състезание като това.