Цар Футбол?! Да ама не! Ще ме прощавате, но през последните часове футболът сдаде короната. Царицата взе властта, леката атлетика прикова милиони погледи към Берлин, а най-успешният ни колективен спорт волейболът прибави допълнителна приятна емоция с класирането ни на Световното в Италия догодина само с един даден гейм. Виза за Мундиала от 6-мата с топка в ръце е по-лесно и вече традиционно нещо за разлика от билет за планетарното първенство при 11-те с кожено кълбо между краката.

„Шоу програмите” от по 90 минути на Миньор Перник – Левски, дъждът в Сливен и загубата на Мъри с Литекс от Пирин и общо 21 гола за кръга до сега, не могат, ама по никакъв начин да се сравняват с едни уникални 10 секунди, че дори и по-малко - 9,58.

Юсеин Болт накара милиони на цялото земно кълбо да се питат този от Луната, Марс, Нептун или Плутон е? Милиони се хванаха за главата след като дългучът от Ямайка се стрелна противно на всякакви физични и физиологични закони, и направи феноменален световен рекорд на 100 метра. Заканите от месеци между спринтьорите, самото чакането на пистата и наблюдаването на различните стилове за концентрация при атлетите са в пъти по-продължителни от самото бягане, но тези 9сек и 58 стотни остават в съзнанието с дни. И някак нещата стават по-културно, без грес, съборени огради, без поредно шофиране в нетрезво състояние, без проблеми с чимове и къртици. Тези едва 10 секунди предизвикват аплодисменти с часове. Случващото се на синята писта в Берлин ни показа, че спортът може да бъде красив, емоционален, не с расистки подмятания, а напротив – да пораждат възхищение към онези осмина цветнокожи спринтьори, които застанаха на старта снощи.

Едни 9,58 секунди накараха най-големите атлети от близкото минало да се чудят и анализират как стана това. Накараха Принца на Монако Алберт да се плесне по челото от недоумение. Накараха стотици германци да пляскат с ръце, докато спринтьорът от Ямайка ни показва любимите си жестове на победител. Всичко това май е доказателство, че в спорта едни 9,58 секунди на пистата са повече от 90 минути на терена.