Националният отбор по таекуон-до, версия ITF, замина днес за столицата на Беларус Минск. От вторник до неделя там ще се проведе поредното европейско първенство. То е както за мъже и жени, така и за деца, юноши, девойки и ветерани. Нашата делегация за шампионата включва 88 състезатели.

Последната фаза от подготовката на таекуондистите бе подготвителният лагер, който по традиция се проведе в Благоевград под ръководството на корейския инструктор гранд мастер Ким Унг Чол-9-ти дан. Той заяви, че вярва във възможностите на възпитаниците си и изрази увереност, че нашите национали могат да станат поне втори в комплексното класиране, след фаворита Русия. През миналата година на европейското в словенския курорт Блед националите останаха трети в крайното класиране по медали.

"Сигурен съм че ще спечелим много медали в Беларус. Нас това обаче не ни задоволява. Искаме повече европейски титли. Преди години се радвахме на всеки медал, но вече критериите са ни по високи. Направихме добра подготовка и чакаме с нетърпение началото на турнира", заяви президентът на родната федерация по таекуон-до ITF Марио Богданов.

Отново големите надежди са фокусирани върху Албена Ситнилска и Амалия Колева. Първата безспорно е най-титулованата жена в европейското таекуондо, а световната титла в отборния спаринг при жените от миналата година в София задължава момичетата отново да се представят на високо ниво.