Вчера приключи приемането на заявки за участие във втория кръг на Шампионската лига по ветроходство, който ще се проведе в Бургас през почивните дни. Осем отбора ще влязат в надпревара за трофея на клубното първенство за еднотипни лодки в България и ще се борят за правото да представят България на световните финали на Шампионската лига през 2022. Надпреварата е втори кръг за България, като през първия кръг, провел се във Варна през юни, първенци станаха отбора на ОВК Несебър-2, последвани от LZ Yachting – 1991 и North Sails. В този втори кръг участие ще вземат отборите на LZ Yachting, Yasido (ВК Порт Бургас), Parkmart, Ултрамарин, Siroko Wind Club и СК Синева.

В Бургас са вече и четирите еднотипни лодки SB20, които отборите ще управляват на ротационен принцип във всяка гонка. Идеята е всеки екипаж да смени по няколко пъти лодката, както и противниците, срещу които се изправя. Така този тип надпревара се превръща в истинска битка на технически умения, стратегия и издръжливост. Състезанието е много атрактивно за публика тъй като е динамично, а организаторите са се постарали то да се провежда в близост до брега, за да могат жителите и гости на града да се докоснат до магията на спортното ветроходство.

„За нас е важно да проведем по един кръг в двете ни ветроходни столици – Варна и Бургас, а също и да направим един около София, като целта ни е да запалим възможно най-много хора по този тип ветроходство, достъпен както за начинаещи, така и за напреднали. Имаме големи очаквания към Бургас поради факта, че клубът домакин е съставен от изключителни професионалисти, които истински се интересуват от развитието на спорта ни, но също и заради много интелигентната и запозната публика. Специално за любителите подготвяме една изненада и още през идния уикенд, фирми от Бургас ще могат да организират за служителите си напълно безплатен демонстрационен ден с каране на нашите лодки. Надяваме се това да даде нов тласък и повече млади хора да припознаят ветроходството като свое хоби, а защо не и като един по-различен тим-билдинг“ – сподели Иван Георгиев от BORA Sailing, организатор на проявата.

BORA Sailing Championship ще се проведе през дните 11-12 септември в зоната на Морска гара –Бургас. Организатори са BORA Sailing в партньорство с Яхт клуб „Порт Бургас” и Община Бургас.