Общо осем килограма по-леки станаха двама от националите ни по сумо. Само за 12 дни Иван Качаков и Михаил Илиев отслабнаха по 4 килограма. Това е следствие тежките тренировки в школата на Токийския университет. Въпреки отличната си подготовка, двамата за първи път се сблъскаха с тежестта на живота на сумистите в родината на древния спорт. Българите спят в една стая с още 16 гиганта, ядат и тренират с тях. Всеки ден те правят и преборвания с японци и монголци, които са се устремили към професионалното сумо. Класата на Иван и Михаил надминава тази на голяма част от останалите, а това бе потвърдено и от вече проявения интерес към тях от поне три професионални школи. До 23 септември двамата имат възможността да се харесат на големите треньори, които да ги поканят и оттам да се пробват да последват пътя към професионалното сумо като Калоян Махлянов-Котоошу и Даниел Иванов-Аойама. Качаков и Илиев вече имаха възможността да се срещнат макар и за кратко с двамата.

България е водеща на световната сумо карта. Доказателство за това твърдение бе личната покана към двамата ни младежки национали лично от президента на световната сумо федерация Танака. Височайшият шеф направи изключителен жест към Качаков и Илиев, като ги покани на вечеря и представи радушно на други влиятелни японци.

Първите дни са били най-тежки за нашите млади национали защото за първи път попаднали в Япония е трябвало бързо да свикнат с порядки, режим и часова разлика. Не на последно място Иван и Михаил свикнаха и с храната. Така комбинацията от по-органичен прием на месни продукти и яки тренировки, ги лиши от по 4 килограма телесна маса. Ако тази тенденция продължи – 4 кг. за 12 дни, то те ще се приберат в България по-леки поне още с толкова.

От днес наравно в тренировките се включи и капитанът и мениджър на националния отбор Петър Стоянов. Вожда доста се поизпоти в множеството схватки, като той и Иван си спретнаха дуел. За Стоянов това е пореден лагер в японска школа, като резултатите след един такъв период в Страната на изгряващото слънце винаги се доказват с победи на международни турнири. След тежки схватки, рани от глината и надделяване над множество съперници в Токио, Вожда е готов за успех и на дохиото в чужбина. Сега на националния отбор предстои участие на Сумо Гран При Варна на 25 септември. В Двореца на културата и спорта Стоянов, Илиев, Качаков и останалите ни гиганти ще трябва да защитят класата на родната школа срещу световни и европейски първенци.

Преди няколко дни двамата българи Качаков и Илиев пък са придружили представителите на школата, в която са и където гл.треньор е президентът на световната федерация по аматьорско сумо Танака, до турнира на японските университети. Там сумистите на Токийския университет спечелили първото място.