Първият етап от 63-ата Международна колоездачна обиколка на България ще е в памет на легендата на родното колоездене Боян Коцев. Това съобщи президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев. Боян Коцев - първият трикратен победител в обиколката и то в три поредни години (1958, 1959, 1960), почина на 23 юни на 83-годишна възраст.

Тази година откриването на обиколката в София и финалът в Троян ще бъдат предавани пряко по БНТ. По националната телевизия ще бъде излъчен и кратък филм за големия Боян Коцев.

Президентът на България и патрон на най-престижното колоездачно състезание в страната Росен Плевнелиев ще даде старта на обиколката на 1 септември. 23 отбора ще участват в надпреварата.

"Международната колоездачна обиколка на България е едно от най -престижните колоездачни състезания в Европа, което и тази година привлече опитни състезатели от традиционно силните в колоезденето държави като Франция и Германия. Конкуренцията тази година ще е още по-голяма от предходната. Стремежът ни е да каним по-силни и по-силни тимове, за да вдигаме по този начин нивото и на нашите колоездачи. Вярвам, че българските отбори и състезатели ще успеят да представят страната ни достойно", заяви Петър Бончев.

"Имахме заявки от над 50 отбора. Спряхме са на най-доброто за участниците. Осем от отборите са континентални, а някои от тях са сред най добрите в ранглистата на международния колоездачен съюз. Украинският Kolss е 6-и в света. Сънародниците им от ISD са 21-и, унгарският Utensilnord е 22-и, полският MarcPol е 30-и, румънският Tusnad е 34-и, немският Stoilting е 41, а гръцкият Tableware доскоро беше в топ 20. Отделно има и пет национални отбора. Най-големите български надежди са свързани със състезателите на турския "Брисаспор" - Геарги Георгиев, Александър Алексиев и Стефан Христов. Георгиев спечели обиколката на Секерланд (Румъния), която е от категория 2,2, също като обиколката на България. Защо да не триумфира и у нас и да зарадва българите? Александър Алексиев имаше много силни изяви в обиколката на Сърбия. С френския "Мартиг" идва Николай Иванов. Надежди има и от момчетата от "Несебър" Мартин Грашев, Евгени Балев, Момчил Робов", заяви генералният секретар на Българския колоездачен съюз Георги Бенчев.

"Това е най-масовата обиколка, откакто аз съм директор на състезанието. А трасето е много трудно - 6 пъти се минава Стара планина и 4 пъти има изкачване първа категория", заяви директорът на 63-ата колоездачна обиколка Веселин Михайлов.

"Бюджетът на обиколката е около 500 000 лева", разкри Петър Бончев. Попитан колко от тях са осигурени от министерството на спорта, той отговори: "От министерството засега имаме само очаквания."

Президентът на колоездачния съюз благодари лично на изпълнителния директор на Aurubis Никола Треан, че европейският лидер в медната индустрия е генерален спонсор на събитието четвърта поредна година.

"Винаги изпитвам голяма емоция, когато дойде време за колоездачната обиколка и се включвам в това прекрасно събитие за България. Подкрепата на "зелените" спортове, като колоезденето, е важен приоритет за социалната програма на компанията ни. Основен фокус за нас е развитието на младите български спортни таланти, спортсменския дух и постиженията на българския спорт", заяви Никола Треан.