60-годишнината на Обединен Спортен клуб Академик ще бъде отбелязана на 3-ти декември от 18.30 часа в зала „Универсиада”, а на тържеството ще присъства лично президентът на република България Георги Първанов. Двукратният олимпийски, трикратен световен и четирикратен европейски шампион Петър Киров ще бъде отличен като спортист номер 1 на Академик за последните 60 години.

Предстои да бъде представена и книгата "60 години Академик", която е посветена на годишнината на клуба, създаден на 25 декември 1947 година.

Някои от най-успешните и популярни спортисти и треньори – бивши и настоящи участваха в специална пресконференция по повод годишнината на клуба – Петър Киров, Димитър Добрев, Норайр Нурикян, Любомир Панов, Георги Панов, Божидар Такев, Георги Стойковски, Симона Пейчева, Мариета Дукова, Илия Чалев.

„Годините в Академик бяха най-хубавите години за всеки един от нас. Тогава времената бяха други. Обичахме си дружеството”, каза Нурикян.

„Академик е част от моя живот, да не кажа – целия ми живот. Този прословут студентски дух се предаваше от поколение на поколение. Това е нещо, което ме свързваше с моите приятели спортисти. Бих се радвал, ако този дух продължава. Може би успяхме да вдъхнем малко от този дух на сегашните баскетболисти на ЛукОйл Академик, когато ни наградиха в Рига”, пък сподели бившият баскетболист Георги Панов.