Шест състезатели - четири жени и двама мъже, и четирима треньори ще пътуват до Валенсия за Световното първенство по лека атлетика в зала от 7 до 9 март.

„Участието ни не е самоцел, а част подготовката за Олимпиадата в Пекин. Никои от атлетите ни не се готви целенасочено за Световното. На 60 метра имахме четири състезателки с покрит норматив, но се спряхме на Инна Ефтимова и Ивет Лалова защото можем да участваме с две представителки. Те имат добри постижения този сезон. Основната ни цел таза 2008-ма е летните олимпийски игри. Даниела Йорданова е без стартове през зимата и уговорката ни беше, ако е в състояние да участва без да нарушава подготовката си” каза президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Освен Ивет Лалова и Инна Ефтимова в спирта на 60 метра, България ще бъде представена от четвъртата на 1500 метра от Световното първенство на открито от 2007-а година и бронзова медалистка от Европейското първенство на открито през 2006-а година Даниела Йорданова, на 400 метра със сили за финал Цветелина Кирилова, Спас Бухалов има потенциал за финал на овчарски скок, Николай Атанасов ще търси подобряване на личните си постижения в скока на дължина.

Президентът на БФЛА Добри Карамаринов сподели, че атлетите ни, които са в списъка за внезапни допинг проверки са подложени на тестове непрекъснато. „Това е ежедневие. Не ги обявяваме, защото са много. Това е световен процес, няма специално отношение към българските атлети. Това ви го гарантирам. Просто така се случи, че периода 2007 има концентрирани три случая у нас. В Русия са не по-малко от 20 годишно, а в САЩ стотици. Отношението към нас е в рамките на световната практика. От началото на годината се проверявани поне по два пъти онези, които са в списъка – Ивет Лалова, Даниела Йорданова, Ваня Стамболова, Венелина Венева.

„Останалите атлети, които няма да участват на Световното са добре и здрави. Момчил Караилиев бе с списъка с потенциални участници във Валенсия, ако подготовката му бе насочена за този старт, а и претърпя две операции. Тройният скок е много опасна дисциплина, видя се, че е напълно здрав и с втория си скок покри олимпийския норматив и на следващия ден започна подготовка за летните стартове. Този старт във Валенсия в олимпийската година за някой пасва, за някой не. Илиан Ефремов имаше амбиции да скача овчарски скок тази година. Готов е физически и като качества, но решихме да ни избързваме до май. Тереза Маринова е здрава, тренира, ще стартира лятото. Ваня Стамболова и Венелина Венева са в периода на наказания. Трябва да тръгнат по една неприятна процедура – непрекъснати проби, да се върнат всички заработени пари. Те са със статут на състезателки със спрени състезателни права и трябва да се спазва правилника” каза още Карамаринов.

Освен премиите от Международната федерация по лека атлетика (за първо място - 40 000 долара, за второ място - 20 000 долара, за трето място - 10 000 долара и т.н.), премията за световен рекорд по време на състезанието от 50 000 долара, генералният спонсор на БФЛА ще осигури награди за класиралите се от първо до шесто място: за 1-во място - 20 000 лева, за 2-ро място - 16 000 лева, за 3-то място - 12 000 лева, за 4-то място - 5000 лева, за 5-то място - 4000 лева и за 6-то място - 3000 лева.

Делегацията ни ще отпътува на две групи на 5-ти и 6-ти март в 18.35 часа с полет през Милано, а състезателите ни се завръщат на 10-ти март в 12.45 часа.