5 технологии, които промениха спорта завинаги

Хоук-ай

Хоук-ай

Модерните технологии нокаутират миналото и превръщат спорта в още по-вълнуващо зрелище! Вече можем да гледаме любимите си атлети по коренно различни начини, да се наслаждаваме на играта, все едно сме част от отбора. Иновациите несъмнено навлизат в живота ни и променят спорта. 
Някои от тях сте виждали, за други е възможно да е сте чували още, но всички те са важни.
Вижте кои са 5-те технологии, които промениха спорта по вълнуващ начин.

  • Ястребово око

В спортовете има спорни положения и често е трудно да се установи коя страна е права. Затова технологиите откриват начин как да неутрализират този проблем. Ястребовото око е сложна система, която проследява играта отгоре, от няколко различни ъгъла. Първоначално се ползва при крикета и тениса, но постепенно се наследява и от други спортове. 
Технологията работи с няколко камери, които „дебнат“ играчите и движенията и може да се види ясно всичко. Ястребовото око е в помощ на съдията, за да види детайлно конкретна ситуация или играч, да установи нарушение, спорна точка и др. Състезателите пък имат възможност да обжалват съдийско решение и чрез видео повторение технологията показва, дали решението е правилно.

 

  • Умни каски

Контузите са нещо нормално за професионалните атлети, но има опасности, които могат да се избягват. Все повече производители на спортни стоки се фокусират над умните каски. Те са особено важни за спортове като американски футбол, хокей, сноуборд, ски, ръгби, конна езда и др. Някои от моделите умни каски имат вградени магнити, които правят по-лек удара при падане. Други са занимателни  - с възможност за слушане на музика, избор на светлини и т.н.

Разработват се продукти, които извършват бърза диагностика на спортуващия и дават индикация, ако нараняването му е по-сериозно. Това е особено полезно в случаите, когато трябва да се реши дали някой ще остане да играе или трябва да бъде поверен в ръцете на лекар. 

 

  • Онлайн платформи и мобилни приложения 

Технологиите промениха завинаги спорта, увеличавайки значително публиката му. Те позволяват да се наслаждаваме на спорта, където и да сме, по всяко време. Не е нужно да купуваме билети или да присъстваме физически на мястото, където отборите играят. Можем да гледаме онлайн всеки турнир, да връщаме назад спортните предавания, които сме пропуснали.

Онлайн платформа с топ оферти за кабелна телевизия и интернет позволява на потребителите с един клик да заявят подходящ план и да се наслаждават на предаванията, които обичат. Без ходене до офиси и загуба на време, технологиите помагат да се наслаждаваме на спорта лесно.

Непрекъснато се създават нови мобилни приложения, с които можем да следим направените крачки, изгорените калории, да задаваме цели и маршрути. Освен това лесно получаваме информация за последните събития и любимите спортисти. Технологиите улесняват не само атлетите, но и обикновените хора и популяризират активно спорта.

 

  • Виртуална реалност 

През януари тази година от Intel обявиха, че работят по технология, която ще позволява на зрителите да се наслаждават на виртуална реалност, когато гледат спорт. Представете си, че сте редом до любимия Ви футболист, когато вкарва гол или сте на игрището, когато за топката се борят различни играчки. Виждате фал и караници между звездите.
 Това ще бъде напълно възможно, когато се разработи технологията за виртуална реалност. Ще можем да виждаме много по-детайлно играта, отбора и спорните ситуации. Не само ще гледаме, но и ще бъдем част от зрелището, усещайки емоцията от всяко движение.

 

  • Интернет на нещата и анализ на данните

Чрез сложен алгоритъм, поставен GPS на всеки играч, сензори и специален софтуер, може да се изготви подробен анализ както за представянето на един отбор в конкретен мач, така и на индивидуалната сила на всеки от тима. Все повече треньори ползват новите технологии, за да измерват силата на ударите, бързината на бягащия,  а така извличат ценна информация, която да е от полза за бъдещи им стратегии.

Технологиите продължават да се развиват с невъобразима скорост и навярно съвсем скоро ще бъдем изумени от поредната изненада в тази посока. Променят шеметно начина, по който виждаме, чуваме и възприемаме играта. Човешкият устрем към победа или амбицията на играчите към съвършенство обаче си остава феномен, който не би могъл да бъде механизиран или заменен от техниката. 

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 

Други спортове