Финансиране на стойност 5 милиона лева ще получи българската антидопингова лаборатория, с които ще бъде закупено ново оборудване. Това обяви днес председателят на комисията доц. Камен Плочев.

Той разясни всички новости, които се очакват в антидопинговата дейност в България. Плочев разкри, че ще бъде изготвена нова наредба в пълна синхронизация с УАДА. Комисията е в състав председател доц. Камен Плочев, д-р Васил Попов, Андрей Дойчев и доц. Петър Атанасов. Освен това ще бъдат създадени още три комисии – „контролно-медицинска”, „дисциплинарна” и „етично-информационна”.

Вече е определена и нова сграда, в която ще се настани новата лабораторията. Това е бившата сграда на Нова телевизия.

„В новата лаборатория ще имаме възможност да използваме всички съвременни методи за откриване на забранени вещества, както в урината, така и вече в кръвта. Ще се съкрати срока на пробите. Ще можем да откриваме и така наречения генен допинг. Най-важното е, че ще се борим да получим лиценз, който на този етап липсва”, коментира Камен Плочев.

В същото време комисията разкри, че България заема четвърто място по уловени с допинг спортисти в летните спортове. Преди нас са Русия, Гърция и Унгария. Според статистиката най-много допинг има при щангистите, а в зимните спортове при ски-бегачите.