43 световни рекорда бяха подобрени по време на световното първенство по плуване в Рим. През днешния последен осми ден на надпреварата паднаха „само” четири върхови постижения, с което общият им брой достигна 43.

Световното първенство в Рим е историческо, тъй като за последен път на голям форум се позволява използването на високотехнологични плувни костюми. Те ще излязат от употреба след 1 януари 2010 година, което прави сегашните рекорди трудно достижими.

Шампионатът в Рим завърши със седем финала днес, като кулминацията бе щафетата на 4 по 100 метра съчетано плуване. Щафетата на САЩ в състав Аарън Пиърсъл, Ерик Шанто, Майкъл Фелпс и Дейвид Уолтърс очаквано счупи световния рекорд в дисциплината, финиширайки с общо време 3:27,28 минути. Златото е пето в колекцията на Майкъл Фелпс от шампионата в Рим.

Американците слязоха с повече от 2 секунди под досегашния стандарт в дисциплината, който те поставиха на Олимпиадата в Пекин - 3:29,34.

Още три щафети плуваха под досегашния световен рекорд. Втори останаха германците с 3:28,58, трети - австралийците с 3:28,64, а четвърти - бразилците с 3:29,16.

Майкъл Фелпс, който спечели рекордните осем златни медала на олимпийските игри в Пекин преди година, съкрати програмата си в Рим и не защитава световните си титли на 200 и 400 съчетано.