В края на този месец предстоят празниците по отбелязването на 25 години бейзбол и софтбол в България. Двете федерации организират различни събития по случай годишнината като те ще бъдат цели 4 дни.

Първо на 20 и 21 април от 12 часа на паметника на Съветската армия ще има серия от игри и всеки ще може лично да усети тръпка да поиграе бейзбол и софтбол. За включилите са в празника в центъра на София ще има много изненади, награди и приятни емоции.

Годишнината ще бъде отбелязана и по време на Балканските първенства по бейзбол и софтбол за смесени отбори в столицата. На 27 и 28 април в надпреварите ще участват на отбори от България, Сърбия, Румъния и Словения. Всеки може да подкрепи националните ни отбори в борбата им за балканската титла. Състезанията по бейзбол ще бъдат на стадион „Диана” в ж.к. Дианабад, а по софтбол на стадион „Бейзбол” до Технически университет. Официалното откриване на турнирите ще бъде на 27-ми от 12 часа на стадион „Диана”.

Очаква се в България за празниците да пристигне преизбраният президент на европейската централа по софтбол Андре ван Овербек от Холандия, а негов заместник във федерацията е българинът Юрий Алкалай. В София ще бъде и първото заседание на новия Изпълком на ЕФС. Гости на 25-тата годишните ще бъдат още президентите на Световните федарации по бейзбол и софтбол.

Припомняме, че двата спорта бейзбол и софтбол са в битката и за място сред 26-те основни спорта в програмата на Летните олимпийски игри през 2020 година. За целта световните централи по тези спортове се обединиха, а и направиха редукции в правилата, така че мачовете да текат по-бързо, да бъдат по-атрактивни.

България се превърна в лидер на тези спортове в Югоизточна Европа и от родните централи се надяват това да продължава и за напред. До края на годината предстои участие в Европейско първенство, Държавния шампионат, но и за първа година освен първенството за смесени отбори, ще се организира и състезание за любители на софтбола от посолствата на САЩ, Япония, Американския колеж и други.

4 дни празник за 25 години бейзбол и софтбол в България