Четири лодки ще представляват България на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 19 до 23 юли в Пловдив, обяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков. 

Нашите представители са Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф). 

"Гребният канал в Пловдив е позната дестинация в целия свят и това е поредният шампионат от подобен ранг, който се провежда в града. Нашият канал е известен като уникално спортно съоръжение, което дава равни условия за всички състезатели, независимо от коридора, в който се състезават. Много малко са другите канали в Европа и света, които могат да предоставят подобни условия“, заяви Нейков. 

Той допълни, че се надява на Гребния канал да дойде и многобройна публика, която да се наслади на едно отлично състезание, което да спомогне и за привличането на повече деца към гребните спортове. 

Треньорката на завърналия се в България, след като се състезаваше за Азербайджан Борис Йотов – Виктория Грънчова обяви, че за нейния състезател ще се бори поне за влизане във финал. 

В Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години се очаква да вземат участие близо 1200 състезатели. То ще бъде и генерална репетиция преди Световното за мъже и жени, което е през 2018 г. 

До момента от Международната федерация по гребане (ФИСА) неизменно дават висока оценка на организираните у нас първенства. През последните години Пловдив се утвърди като отличен домакин на състезания от най-висок ранг. В града се проведоха успешно Европейско първенство за мъже и жени (2011 г.), Световно първенство за юноши и девойки и мъже и жени в неолимпийските дисциплини (2012 г.) и Световно първенство за мъже и жени до 23 години (2015 г.). 

През това лято Пловдив ще е истинска световна столица на гребните спортове, като от 14 до 16 юли приема и Европейско първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану. Координацията между двата организационни комитета е на изключително високо ниво и до момента подготовката за шампионатите върви без проблеми. 

През миналата година пък градът прие Европейско първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години. Догодина предстоят Световно първенство по гребане за мъже и жени и Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години.