Около 300 000 лева ще са необходими на Българска федерация по художествена гимнастика, за да бъде домакин на финала на Световната купа през август догодина. Това обяви на пресконференция днес президентът на БФХГ Мария Гигова.

От Международната федерация по гимнастика (ФИГ) вече са дали състезанието на България. Остава само да бъдат подсигурени 200 000 лева от Министерството на спорта за организация на проявата, която ще бъде последна преди световното първенство в Монпелие.

Първенството на планетата се явява втората олимпийска квалификация за олимпийските игри в Лондон'2012, където само първите 6 отбора при ансамблите се класират за Лондон. Идеята е с това състезание да бъде открита новата спортна зала в София.

"За организацията на състезанието ще ни трябват 200 000 лева, плюс допълнителни около 100 000 лева са останалите разходи, сред които настаняване на отборите и официалните лица. Домакинството ни официално е потвърдено от ФИГ. До края на март е крайния срок за подписване на договора. Очакваме отговор от министър Нейков", каза още Гигова.

Гигова е доволна от представянето на националния отбор на Световното първенство в Москва, което завърши в края на септември, където България зае 5-то място в многобоя при ансамблите, спечели бронзов медал във финала на 5 обръча, а Силвия Митева се класира 6-та в многобоя.

"Това, което направихме на Световното първенство е едно изключително постижение. Ние бяхме с подмладен състав не само при ансамблите, но и в индивидуалното. 5-то място в многобоя при ансамблите е едно много сериозно постижение за българската художествена гимнастика. Това ни два възможност да стартираме от едно по-високо стъпало следващата година, в която е олимпийската квалификация. Силвия Митева отстъпи само с една позиция в сравнение с миналата година, но конкуренцията е жестока", добави Мария Гигова.

На ансамбъла предстои смяна на композициите, защото уредите се сменят. Съчетанията ще бъдат с 5 топки и с 3 ленти/2 обръча.

Старши треньорът на националните отбори Илиана Раева коментира, че в спорта имат големи финансови проблеми.

"Реалното представяне на нашите момичета съвсем не отговаря на класирането. За изпълнението си на 5 обръча можеха да получат и по-висока оценка, но за съжаление в нашия спорт имената и отборите се налагат с времето. Реалното ни място е 4-то в многобоя. На ленти и въжета направихме една грешка, която бе достатъчно, за да ни оставят извън финала. Нашите съперници допуснаха много по-сериозни грешки. Гордея се с момичетата, защото те показаха истинска класа и присъствие на терена. В началото ни беше много трудно с този отбор, минахме през много контузии, но те показаха трудолюбие и дисциплина", коментира Илиана Раева, цитирана от БТА.

"Силвия Митева наистина допусна някои грешки, но нейните конкуректни също грешаха. Русия в момента притежава изключително силни гимнастички. Това е истината. Разбира се, има какво още да се желае в нашите композиции, но и това ще стане с времето", заяви Раева.

Националният ни ансамбъл е в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова.

Днес Михаела Маевска навърши 20 години и заяви, че най-големия й подарък е бронзовия медал. "Това беше най-добрият начин, по който бе оценен труда ни", каза Ренета Камберова.

На 13-ти ноември в зала "Универсиада" ще се проведе държавното първенство за ансамбли.