Масовостта на тазгодишното издание на Софийския маратон е най-важното нещо, на което залагат организаторите. Заради по-студеното време и по желание на българските състезатели основната дистанция е 25 км и 300 м , като записаните досега са над 120 човека, сред които състезатели от Балканските страни няколко руснаци и силен унгарец. Класическата дистанция от 42, 195 м отпадна от програмата, но все пак въпреки финансовата криза все пак традицията е съхранена.

Освен полу-маратона другите дистанции са 8км и 433м, както и най-атрактивната за любителите 3км 500м.

„Наградният фонд тази година осигурява ОББ, премията за победителя ще бъде 2000лева. Подготвили сме много предметни награди. Отправили сме покана към всички столични училища, ще има медали дори в масовия старт. Надявам се и съм сигурен, че поредният Маратон на София ще бъде един прекрасен спортен празник и всички ще останат доволни. Известни водещи и ученически групи ще подгряват емоциите на феновете около езерото Ариана, там ще бъде по традиция сцената.”-сподели за Гонг организаторът за 19-ти пореден път Анатоли Илиев.

Стартът ще бъде на 25-ти октомври точно в 10часа пред сектор „А” на националния стадион „Васил Левски”.

Предвиденият награден фонд е 21хилади лева, ще бъдат раздадени още 20 хиляди в предметни награди. Усилията на бг маратонците ще си струват измерено във финикийски знаци, дано и времето е благоприятно за добри резултати.

Най-хубавото е, че Маратон тази година ще има за разлика от много други състезания в оскъдната за България програма- „масов спорт”. Въпреки финансова стегнация група ентусиасти начело с Анатоли Илиев успяха да съхранят традицията.

Иначе купонът е гарантиран и за тези, които ще пропуснат бягането, уверява ни водещият на сцената- шоуменът на Гонг Иво Райчев.