25 отбора, 11 от които континентални, със състезатели от 20 страни ще участват в тазгодишното 68-о издание на международна колоездачна Обиколка на България ще стартира на 30 юни.
Традиционната надпревара от категория 2.2 ще включва шест етапа, а общият награден фонд е малко над 15 хиляди евро.

"През тази година вдигаме нивото на Обиколката, като участие ще вземат 25 отбора със състезатели от 20 държави, което не е никак малко. Организационни проблеми както винаги не липсват, но се опитваме да се справяме. Бюджетът нахвърля 200 хиляди лева", заяви президентът на Българския колоездачен съюз Драгомир Кузов. Най-известният отбор, който ще се включи е "Бардиани" от Италия, който участва неизменно в последните топ Обиколки.
В Тура ще се състезават още два полски тима, както и шест български клубни отбора, в който ще кара един от най-добрите родни колоездачи Евгени Балев.

Обиколката на България ще започне в София с индивидуално бягане по часовник около храм-паметник "Александър Невски" в 1-километров пролог. В последствие колоната ще премине през Боровец, Пловдив, Беклемето, Троян, Шипка, Сливен, Бургас, Карнобат и ще финишира в Габрово на 5 юли. На 28 и 29 юни голяма част от участниците в Обиколката - 11 континентални отбора, 7 клубни и 4 български, ще участват в традиционното състезание "По пътя на римляните за Купа "Долчини" в района на Разлог, Банско и село Баня с награден фонд.7 хиляди евро.

"Умишлено го организирахме така, за да може двете състезания на вървят ръка за ръка. Имахме много проблеми, тъй като пътят от Белица е в ремонт и затова двата етапа ще финишират в Разлог", обясни вицепрезидентът на Българския колоездачен съюз Любослав Венков

Програма на 68-та международна колоездачна Обиколка на България:

30 юни - пролог - София - индивидуално бягане по часовник

1 юли - 2 етап - София - Пловдив

2 юли - 3 етап - Пловдив - Троян

3 юли - 4 етап - Троян - Сливен

4 юли - 5 етап - Сливен - Бургас

5 юли - 6 етап - Карнобат - Габрово