29 часа 25 български сумисти с общо тегло 2371 килограма пътуваха, за да стигнат до Лозана, където ги чака Европейското първенство от днес до 23 август. Турът премина през Сърбия, Хърватия, Словения и Италия първия ден, като гигантите опънаха изморени тела през нощта на 30 километра от Венеция. На следващия ден се качиха отново в автобуса, за да стигнат до страната на шоколадите Швейцария. Общо 29 часа мощните ни участници на Евро 2009 и родната реферка Диана Агонцева, прекараха в рейса, в който се подсилваха с луканки, като една пръчка от месния деликатес свършваше след 4-5 отхапвания.

Общото тегло на състезателите ни, които искат да затвърдят българската класа на европейското дохио е 2371кг по изчисления на Гонг. Миналата година нашите взеха 8 медала, а сега целта е бройката да бъде увеличена. След месец и половина лагер във Варна и демонстрации край морето там, сега най-добрите ни сумисти са готови за схватките. България ще бъде представена от най-добрите ни сумисти в момента във всички възрастови групи. В първия състезателен ден страната ни ще има само един представител – Мартин Борисов, който е при до 16-годишните. Младежът има схватки следобед в залата в Лозана.

Веднага след настаняването си в хотела, гигантите решиха да се пораздвижат, като някои от тях направиха кросчета в околните зелени поля. Останалите ще се сборят на поляната до хотела днес като част от тренировката си преди първата серия от повече схватки с български.

Самото начало на евротура на път за Евро 2009 стартира на тъмно и с два фалстарта. В 3:30 часа през нощта не се осъществи старта заради леки успивания. Потеглил автобусът трябваше да се върне, заради забравено пълномощно на едно от младите момчета. След продължително търсене на документа и неговото ненамиране, кадетът бе принуден да слезе от рейса и да се откаже от пътя. Разочарованието му обаче продължи само 20 минути, след като удостоверението от родителите му, че може да напусна страната бе открито и с такси, сумо-талантът Костадин Симеонов настигна автобуса и продължи за Лозана. Първото забавление от 19-часовия преход до Венеция бе последната екранизация на филма Роки, а по-късно се премина към екшъни и комедии. Игра на карти и спомени за тежки схватки бяха допълнителна част от програмата на пътуващите.

Иван Качаков, които заедно с Михаил Илиев след Евро 2009 заминават на лагер в Япония за първи път разбра колко грешки може да прави кантара. След като разгледаха съоръжението, в което до неделя ще се борят за медали, момчетата решиха до проверят колко точно тежат и имат ли килограми са сваляне. При качването си Качаков с учудване видя, че теглилката вместо точното му тегло изписва EROR. Оказа се, че кантара е до 100кг, а той е само . . . с 45 отгоре.