220 борци от 23 държави са заявени за 54-то издание на турнира "Дан Колов - Никола Петров". Схватките са от петък до неделя в столичната зала "Универсиада" (29-31 януари).

У нас пристигат състезатели от Турция, Иран, Канада, Армения, Беларус, Египет, Венецуела, Украйна, Молдова, Монголия, Полша, Словакия, Италия, Китай и др.
България ще бъде с пълни отбори и в трите стила.

В класическия световният и европейски шампион за 2013-а Иво Ангелов ще пропусне състезанието, тъй като още се възстановява от жълтеница.

"Надяваме се за последната олимпийска квалификация в Истанбул в началото на май Иво да бъде готов да участва", заяви Николай Гергов, вицепрезидент на Българската федерация по борба и отговарящ за класическия стил. 

Так при класиците, при най-леките до 59 кг ще стартира Александър Костадинов, европейски шампион за 2014-а.

На турнира сили ще премерят и тримата ни състезатели, които до момента имат спечелени квоти за олимпийските игри "Рио 2016" - Елис Гури (98 кг) при класиците, Тайбе Юсеин (63 кг) при жените и Михаил Ганев (86 кг) в свободния стил.

Рахмат Сукра, генерален секретар на БФ Борба, изрази надежда, че националите ни ще могат да спечелят поне още по две квоти във всеки стила на предстоящите олимпийски квалификации.

Първата е в Зренянин (Сърбия) от 15 до 17 април, следва Улан Батор (Монголия) от 22 до 24 април и Истанбул (Турция) от 6 до 8 май.

И в трите стила на европейското в Рига (8-13 март) България ще бъде представена с по-млади състезатели, тъй като на опитните ще се залага на олимпийските квалификации.

В нова категория на турнира ще излезе Даниел Александров, носител на златния пояс "Никола Петров" за 2015-а, но при 80-килограмовите. Сега той ще стартира в кат. до 75 кг, с което треньорският щаб ще се опита да компенсира отсъствието на световния шампион и бронзов олимпийски медалист от Пекин 2008 Явор Янакиев, който наскоро прекрати състезателна кариера.

Световният вицешампион за 2013-а Владимир Дубов също сваля в олимпийска категория - до 57 кг за схватките в свободния стил на "Дан Колов".

Огнян Макавеев, вицепрезидент и отговарящ за свободния стил при мъжете, изрази надежда, че Дубов ще успее да се справи добре и в новата за него категория.

Сред чуждестранните състезатели респектира участието на двама олимпийски медалисти в класическия стил от Армения - Роман Амонян (59 кг)х и Артур Алексанян (98 кг). 
Монголците идват с двама медалисти от последното световно Лас Вегас 2015, при жените Украйна пристига с първия си състав начело с Юлия Ткач, обявена за № 1 в света за 2014-а от Международната федерация.

Откриването на турнира е в петък, 29 януари, от 17:30 часа, когато ще бъде почетена и петкратната световна шампионка Станка Златева, наскоро обявила край на състезателната си кариера.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS