Българският национален отбор по хандбал за мъже вече започна подготовка за двубоите с Латвия от кръга на отпадащите в квалификациите за Европейското първенство по хандбал през 2024 година. Двата отбора ще се срещнат на 6 и 9 януари 2022 година за място в основната фаза на квалификациите за шампионата в Германия. Латвия е домакин на първия мач във Валмиера, а реваншът е в Двореца на културата и спорта във Варна. Нашият отбор, воден от селекционера Чавдар Чернев, достигна до тази фаза, след като спечели бронзовите медали от турнира IHF/EHF Trophy, проведен през лятото в Грузия.
 
"Стартирахме подготовка на 26 декември. Планирани са два лагера преди двубоите с Латвия. Вчера приключи първият, а на 2 януари се събираме отново. 12 момчета тренираха във Варна. В първия лагер не взеха участие състезаващите се във Франция Светлин Димитров и Кристиан Василев, Кирил Савов, който е в Норвегия, и Тодор Русков. Всички са здрави с едно малко изключение - Димитър Иванов, който получи лека контузия на палеца на лявата ръка. За наше щастие, направената веднага снимка не показа счупване, явно има много сериозно натъртване. Това му попречи да тренира в последния ден и половина от лагера, но той ще бъде готов за 2 януари", заяви Чавдар Чернев пред официалния сайт на БФХандбал.

Чавдар Чернев хандбал

източник: БФХ

Специалистът изрази задоволство от работата до момента.
 
"Всичко, което беше предвидено като задачи в тези първи 4-5 дни, беше свършено. Имахме двуразов режим на тренировки. Можеше да се включат и още двама-трима играчи, с които бяха проведени разговори, но поради една или друга причина те не са в отбора. Изключително съм благодарен на момчетата, които ще дойдат от чужбина и на Михаел Иванов, който вече се прибра от Португалия и взе участие в първия лагер. Светльо Димитров, който е професионален играч и си изкарва хляба с хандбал в елита на Франция, се съгласи да дойде и да помогне. Прави му огромна чест. Същото се отнася и за всички останали състезатели от родния шампионат, които ще представят страната ни само от любов към играта и заради това, че в гърдите им туптят хандбални сърца", каза още селекционерът на България.
 
В българския лагер все още обмислят как да противодействат на латвийците в предстоящите срещи.
 
"Изгледахме един мач на Латвия. По време на втория лагер ще изгледаме поне още един. Най-пресните им налични двубои са тези с Беларус от месец май. В изминалите дни те участваха в турнир с Литва и Естония. За съжаление, знаем само резултатите. Няма къде да ги намерим тези мачове. Правят равен с Литва онзи ден, а вчера са победили Естония. Те се готвят изключително сериозно и отговорно за двубоя с нас и не смятам, че ще ни подценят. Наясно сме с възможностите на техния най-изявен състезател Дайнис Кристопанс, който играе в Пари Сен Жермен на поста десен гард и е висок 217 сантиметра. Обмисляме тактически как ще му противодействаме в защита. Най-важното е да бъдем уверени. Ясно е на всички, че те определено са по-подготвения отбор. Те са на лагер почти от началото на декември, а сега участваха и в турнир. Ние дори една контрола няма да имаме възможност да изиграем, но това не означава, че няма да дадем всичко от себе си, за да се противопоставим по най-добри начин на класен отбор като Латвия. 
 
Не мога да кажа, че имаме някакви козове. Сигурен съм, че те са гледали наши мачове и няма с какво да ги изненадаме. Трябва да бъдем единни, сплотени, да не се предаваме и да покажем, че сме колектив. Определено ще отидем, за да се представим достойно и ще търсим благоприятен резултат. Няма да имаме много време да чистим грешки. Ще направим само две тренировки, след като се приберем от Латвия. Трябва да коригираме по най-добрия начин нещата спрямо първата среща, за да се представим добре пред родна публика. Знам, че нашият любим спорт не е толкова популярен у нас, но въпреки всичко съм оптимист, че ще дойдат хора да ни подкрепят. Не само близки, роднини и познати на момчетата от отбора, а и други любители на хандбала. Колкото повече хора има в залата, толкова по-добре за нас. Това дава страхотно вдъхновение", добави Чавдар Чернев.