Легендарната българска лекоатлетка Стефка Костадинова чества днес най-забележителния юбилей в своята спортна кариера – 20 години от поставянето на световния рекорд на висок скок, който не е съборен и до момента. Въпреки опитите на мнозина дръзнали да преодолеят този резултат, 209 сантиметра е запазената марка за именитата българка още от Рим 1987 година.

„Чувствам се много щастлива когато се връщам към този хубав момент, защото това голямо постижение беше поставено на Световното първенство и може да се каже, че д един куршум уцелих два заека”, заяви пред Гонг Стефка Костадинова.

Председателят на БОК допълни още: „Това постижение не е само на леката атлетика, а влиза в историята на българския и световния спорт. Няма магия, а имаше една много голяма мотивация. Като съберем всичко – голяма конкуренция, хубаво време и добрата спортна форма, така се получава световен рекорд.”

Стефка Костадинова не изключва възможността постижението, което вече 20 години стои непокътнато, да падне на емблематичната дата 2.09.07 по време на Световното първенство в Осака, което протича в момента. Съвпадението в двете цифри също може да е съдбоносно, но не е изключено и това да е само съвпадение.

„В последно време високият скок има много добро развитие, тъй като се доближават до това 2,09, защото няма незаменими рекорди и незаменими хора. Днес ще празнувам скромно с мои много близки приятели, пожелавам успех от все сърце на атлетките, които ще се борят след два дни за рекорда”, завърши именитата ни спортистка.

Интересното е, че продължителността на интервюто на Стефка Костадинова за Гонг, също е с култовата дължина 2,09 минути.