На спортен комплекс „Ялта” в Русе се състоя зоналният турнир „Спортът достъпен за всички деца”, който е една от инициативите, включена в Националната кампания на МФВС и БСТ „Аз обичам спорта”.

Българската спортна федерация за деца, лишени от родителска грижа, със съдействието на ОББ и Община Русе организираха състезания по бадминтон, тенис на маса, лека атлетика, баскетбол и футбол. 200 деца от домовете осмислиха мотото на турнира, а именно, че при желание спортът може да бъде достъпен за всички. Това бе и една от целите на кампанията “Аз обичам спорта” - да даде възможност и равен шанс на децата да спортуват и да придобият самочувствието, че в спорта няма социални класи, а само воля за спортна изява и победа.

Тази благородна проява събра възпитаниците на осем дома за деца, лишени от родителска грижа - „Княгиня Надежда” от Варна, ДДЛРГ от Провадия, „Райна Гатева” и „Св. Димитър Бесарбовски” от Русе, „Детелина” от Шумен, „Димчо Дебелянов” от Силистра, „Дъга” от Добрич и ДДЛРГ от село Бързица, които се съревноваваха помежду си в две възрастови групи – 13-15 години и 16-18 години.

Най-достойно представилите се в отделните спортове бяха наградени с медали от заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Иван Ценов. От името на МФВС той връчи на спортистите от домовете грамоти за участие в кампанията и спортни пособия за децата (комплекти за бадминтон, комплекти за тенис на маса, топки и дартс).

„Изпитвам истинска гордост от всички вас, които се включихте в Националната кампания “Аз обичам спорта” и доказвате, че спортът винаги е жив и има смисъл, когато служи на високосоциални цели. Със старание и отборен дух вие създадохте един истински спортен празник, който съм сигурен, че ви донесе много положителни емоции. Пожелавам ви да се борите гордо в живота, да обичате спорта и да защитавате своя порив, да бъдете щастливи”, каза Иван Ценов.

Заместник-министърът награди кмета на Община Русе инж. Божидар Йотов с почетен плакет на МФВС за принос в развитието на физическото възпитание и спорта. На празника присъстваха още Мариела Личева – началник отдел към Държавната агенция за закрила на детето и именития лекоатлет и настоящ общински съветник Евгени Игнатов.