С тържествено събрание и видни гости Национална спортна академия (НСА) отбеляза официалния си празник 15 ноември - Ден на Академията.

В тържеството участваха ректорът проф. Пенчо Гешев, всички членове на академичното ръководство, председателят на Общото събрание проф. Лозан Митев и на Съвета на настоятелите – Красимир Дачев. Водещ на събранието беше заместник-ректорът проф. Апостол Славчев.

На събитието за първи път бе присъдена наградата на кмета на Столична община за научноизследователски проект на НСА със значим обществен принос. Отличието връчиха съвместно зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов и председателят на Асоциацията на европейските столици на спорта (ACES) Джанфранко Лупатели.

Награденият проект „Анализ и оценка на физическата дееспособност на учениците от средните училища в Република България“ с ръководител доц. Каролина Георгиева, получи финансова премия в размер на хиляда лева. Наградата бе учредена с Решение на Столичния общински съвет от тази години и ще се присъжда ежегодно.

В духа на традицията ректорът проф. Пенчо Гешев връчи отличия за принос към развитието на НСА. Почетен медал на Академията получиха зам.-ректорите проф. Николай Изов и проф. Апостол Славчев – по повод юбилейните им годишнини, както и проф. Георги Христов, заслужил майстор на спорта - за заслуги към изграждането на специалистите по физическа подготовка и спорт в Българската армия. 

Студентите с най-висок успех, обучаващи се в трите професионални направления в бакалавърска степен, получиха стипендии, осигурени от членовете на Настоятелството на НСА Красимир Гергов, Кирил Вътев и д-р Петър Велев.

В професионално направление „Спорт“ наградата си поделиха двама пълни отличника – Виктория Валентинова Недкова – 2 курс, специалност „Йога“ и Димитър Росенов Георгиев – 2 курс, специалност „Футбол“. Стипендията връчи лично г-н Красимир Гергов.

В края на празничното честване академичното ръководство поднесе цветя пред паметниците на патрона Васил Левски и ректорите на Академията в израз на почит.

Датата 15 ноември е паметна за Академията. На този ден през 1942 г. е открита първата академична година на новооснованото Държавно висше училище за телесно възпитание (днес НСА). От 2012 г. денят се чества като официален празник на Академията - единственият спортен университет на България и една от най-успешните висши образователни институции в страната ни.