Състезатели от 15 държави ще вземат участие в XIV издание на Европейското първенство по плажен тенис в София ′21. България е домакин на шампионата на Стария континент за пети път след турнирите в Албена ′11, Созопол ′16, Созопол ′17 и Кранево ′19. Страната ни трябваше да приеме надпреварата през миналото лято, но заради пандемията от коронавирус тя беше отложена с една година и ще се проведе от 4 до 11 септември 2021 г. в комплекс "София Бийч Ризорт" в Панчарево.

Въпреки все още сложната епидемична ситуация и всички действащи в Европа ограничения заради COVID-19 в първенството ще се включат тенисисти от България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Нидерландия, Полша, Португалия, Русия, Сан Марино, Унгария и Франция. Шампионатът ще се проведе в три възрастови категории: момчета и момичета до 14 г. (5-7.IX); юноши и девойки до 18 г. (5-7.IX); мъже и жени (8-11.IX).

България ще бъде представена при 18-годишните с една мъжка двойка - Александър Павлов и Николай Зиколов, една женска двойка - Елина Буюклиева и Поля Николова, и две смесени двойки - Буюклиева / Зиколов и Николова / Павлов. При мъжете и жените като домакин страната ни има право на по три двойки, които ще бъдат сформирани от Росен Ненчев / Борислав Бончев, Емил Аргиров / Димитър Симеонов, Пламен Фотев / Стефан Пенков, Диана Митева / Катина Симеонова, Карина Димова / Калина Петкова и Румяна Тонева / Мария Каракушева.

Големите звезди на турнира ще бъдат световните №3 и №4 в мъжката ранглиста по плажен тенис - съответно Антонио Рамос Виера (Испания) и Никита Бурмакин (Русия). Бурмакин е действащ европейски шампион, след като през 2019 г. с тогавашния си партньор Сергей Купцов триумфира с титлата в Кранево.

Церемонията по откриване на Евро ′21 по плажен тенис се проведе вчера в "София Бийч Ризорт", а същинската надпревара започва днес с мачовете от първите кръгове при 14- и 18-годишните. В комплекса в Панчарево се допуска публика при спазване на изискването на здравните власти за запълване на не повече от 30% от капацитета на трибуните.