Близо 1,5 милиона лева ще струва ремонтът на зала Раковски, която е национален център по спортна гимнастика. Новината оповести президентът на БФГ Йордан Йовчев.

„Ремонтът започна през май и се очаква да завърши след девет месеца. Освен гимнастическата зала, ще бъде обновена и хотелската част”, заяви Йовчев.

След това ще бъде подписан анекс към договора за закупуване на нови и модерни уреди. Заради ремонта на зала Раковски в момента най-добрите български гимнастици и гимнастички се подготвят в базата на ЦСКА.

Утре за Люксембург ще отпътуват Александър Батинков и Мая Христова, които ще вземат участие в международен турнир по двойки. От 13 до 17 юни в зала Христо Ботев пък ще се състои държавното първенство за всички възрасти, като мъжете и жените са в последните два дни - 16 и 17 юни.

В шампионата ще вземе участие Филип Янев, който веднага след това ще претърпи операция на коляното. По този начин Янев ще бъде извън строя за дълъг период от време, а не се знае дали ще продължи след това.

„Без Филип ще е много трудно да сглобим боеспособен отбор, който да вземе повече квоти за Олимпийските игри в Лондон”, подчерта Йовчев.

„При жените ще е още по-трудно, тъй като Силвия и Анелия вече се отказаха”, каза още президентът на БФГ.

След края на шампионата най-добрите ни гимнастици и гимнастички ще бъдат на възстановителен лагер в Несебър, а от 29 юни във Варна започват усилена подготовка за Световното индивидуално първенство, което е през октомври в Лондон.

Младата надежда на българската гимнастика - Еди Пенев, е постъпил в университета в Станфорд, където ще учи архитектура. В края на юни той ще дойде у нас, за да се подготвя известно време с отбора, а това ще направи и две седмици преди шампионата на планетата.

БФГ, в лицето на Йордан Йовчев, е сключила четиригодишен договор за екипировка с компанията „Фреди”. Освен това федерацията има и контракт с „Тойота” за ползване на два служебни автомобила.