Общо 140 хиляди евро е наградният фонд на 9-то Европейско индивидуално първенство по шахмат за мъже и жени, на което Дарик радио е медиен партньор. Шампионатът стартира на 20-ти април и ще продължи до 4-ти май в Новотел Пловдив. Надпреварата ще бъде открита в 18 часа в неделя - лично от премиера на република България Сергей Станишев.

Специална покана е отправена към президента на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов, както за Европейското, така и за откриването на големия турнир М-Тел Мастърс. По време на първенствата в Пловдив ще има заседание на Борда на Европейския шахматен съюз, както и заседание на Балканската шахматна федерация.

Рекорден брой шахматисти ще участват на Европейското – около 500, като 334 са мъже и 165 жени. Най-много са представителите на Русия – 71, а общо 41 европейски държави изпращат свои спортисти.

България ще бъде представена от 43 шахматисти начело с Антоанета Стефанова и Кирил Георгиев. Най-високопоставеният в световната ранглиста гросмайстор при мъжете, който ще вземе участие в шампионата е Сергей Мовсесян от Словакия, който е 25-ти в момента, а при жените, това е номер 2 Пиа Крамлинг.

Иван Чепаринов ще пропусне шампионата, тъй като по същото време ще бъде на Гран При турнир в Баку. Освен за европейската титла и наградния фонд шахматистите ще спорят и за разпределянето на 34 визи за участие в предстоящите догодина Световна купа за мъже и Световно първенство за жени. Гросмайстор Веселин Топалов вече има осигурена виза и също пропуска надпреварата в Пловдив. Главен съдия е Здравко Недев, който е международен рефер. В рамките на 11 кръга в надпреварата ще бъдат определени новите европейски шампиони при мъжете и жените.

„Очакваме добро представяне на българските шахматисти. Дано Антоанета Стефанова зарадва почитателите си. Съжаляваме, че Чепаринов няма да играе, но такива са правилата. Международната федерация се влияе само от собствените си интереси, а трябва да се съобразява календарът”, сподели президентът на родната централа по шахмат Стефан Сергиев.

По повод неяснотата около бъдещия мач Веселин Топалов – Гата Камски Сергиев каза: „Няма нищо случайно в действията на Илюмжинов. Ние сме изразили принципната си позиция. 23-ти април наближава, когато е срокът за банковите гаранции. Само ние имаме готовност да приемем срещата. Другото са приказки. Ние няма какво да направим. Остава ни да чакаме. Отношенията ни с Илюмжинов са добри, но всеки си защитава позицията. Мачът Топалов – Камски наистина е деликатен. Камски още не е подписал договор”, коментира още Сергиев.