България ще участва с 14 представители на започващото следващата седмица в Москва европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. 

След последното контролно тази вечер старши треньорът Иван Иванов определи тези, които ще пътуват за руската столица, за първи път от години ще участваме с пълен отбор при мъжете:

ЖЕНИ:
45 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, треньори Кръстина и Радостин Атанасови) и Ивана Петрова (Търговище, тр. Иван Паскалев)
55 кг Мая Иванова (Хасково, тр. Живко Архондев)
71 кг Мария-Магдалена Кирева (Хасково, тр. Живко Архондев)

МЪЖЕ:
55 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радостин Атанасови)
61 кг Стилян Гроздев (Русе, тр. Кръстина и Радостин Атанасови)
67 кг Валентин Генчев (Стара Загора, тр. Стоян Стоянов) и Петър Ангелов (Клуб „Христо Бъчваров“ - Сливен, тр. Севдалин Минчев)
73 кг Божидар Андреев (Клуб „Христо Бъчваров“ – Сливен, тр. Пламен Братойчев)
81 кг Гюндер Бейтула (Добрич, тр. Тодор Кирчев) и Карлос Насар (Червен бряг, тр. Илиян Илиев)
102 кг Васил Маринов и Дейвид Фишеров (Клуб „100 войводи“ – Сливен, тр. Станимир Колев)
109 кг Христо Христов (Клуб „Титан“ – Варна, тр. Живко Николов)

"За първи път от години ще участваме с пълен отбор при мъжете, което е показателно за заявките, с които тръгваме. Надявам се всеки един от нашите представители да покаже максимума от своя потенциал, всички за жадни за изяви след повече от година без възможност да участват на големи първенства заради здравните мерки. Благодаря на треньорите по места, които наистина вършат апостолска дейност, за да може българските щанги да възвърнат позициите си в световния елит,“ каза старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

Българите ще пътуват за европейското първенство в Москва на три групи, съответно на 2, 4 и 8 април, като всеки един от тях ще премине ден преди това PCR тест в София. Еврошампионатът в руската столица е олимпийска квалификация за Токио и бе пренасрочван два пъти, преди да бъде фиксиран сега да 3-11 април.