134-то СОУ „Димчо Дебелянов” казва „Не на насилието в училище” чрез тържество в Борисовата градина с музика и спорт.

Агресията е сериозен проблем в съвременното училище, но подобни инициативи биха могли да бъдат сериозен фактор в борбата и превенцията на ненормалното поведение на за съжаление нарастващия брой тийнейджъри.

На 28-ми май от 10.30 часа на естрадата в Борисовата градина учениците от 134-то СОУ ще стартират своята кампания „Отговорно поведение в училище”. Ще им помагат и партнират спортисти, музиканти, актьори, журналисти, известни публични личности- все хора, съпричастни към идеята „Не на насилието в училище”. В програмата на празника са включени много спортни дейности- щафетни игри, крос, баскетболен и хандбален турнир, демонстративен футболен мач, тенис на маса. Атрактивна част е изложбата на конкурса за рисунка под надслов:” Не на насилието в училище”. В музикалната част са предвидени фолклорни изпълнения. Закриването на празника се предвижда около 12.30 с официално награждаване на спортните отбори- победители.

Организацията на събитието става възможна със съдействието на Столична община, Уницеф, фондация „Роналд С. Лаудер” и Българска фондация ОРТ.

Медиите също подават ръка и правят възможно популяризирането на празника, Дарик Радио и Гонг са съпричастни към идеята, а колкото повече подобни инициативи се осъществяват, толкова по-добре за нашите деца. Родителите често забързани в изнервеното ежедневие пропускат важни проблеми около развитието на своите рожби.

Агресията тлее в зародиш и изригва в момент, когато най-малко е очаквана. Тогава объркани родителите възкликват: „Как е възможно, моето дете…” Психолозите смятат, че към насилие и дрога прибягват по-често деца, които чувстват липса на внимание, обич, или са неразбрани в семейството. Нима кариерата на родителите може да стои над бъдещето на децата, или финансовото оцеляване е по-важно от любовта към детето. Сложна съвременна ситуация, много въпросителни, липса на еднозначни отговори. Ето защо и училището е важен фактор във възпитанието и изграждането на личности, инициативите „Не на насилието” трябва по-често да ангажират ученици и родители, защото няма застраховани…