Рекордните 13 вида спорт са включени в програмата на Х юбилейно издание на универсиадата „Варна 2009”. Стартовете за студенти вече започнаха и ще продължат до 12 април.

Организатори са отдел „Спорт” при дирекция „Младежки дейности и спорт” в община Варна и Обединените варненски студентски съвети, в които влизат Варненският свободен университет „Черноризец Храбър”, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Икономическият университет, Медицинският университет и Техническият университет.

Целта на варненската универсиада е популяризиране на масовия непрофесионален студентски спорт. Затова регламентът на турнирите не допуска повече от трима (3) професионални спортисти (участници) в даден отбор, като двама (2) са в игра, а един (1) е резерва. В турнира по футбол не се допускат професионални състезатели.

За първи път в програмата са включени турнири по удбол, боулинг и тенис на корт. Освен тях ще се извъртят състезания по волейбол, баскетбол, футбол, плуване, тенис на маса, лекоатлетически крос, табла, шах, картинг и пейнтбол.

Турнирите по волейбол вече започнаха с участието на 5 мъжки и 5 дамски състава. Първите резултати:

- жени: ВСУ – ИУ 3:0, ТУ – МУ 3:0
- мъже: ВСУ – ИУ 3:1, МУ - ТУ 3:1.

В баскетбола купата ще си оспорват 5 мъжки и 2 женски тима, а в турнира по футбол право на участие имат по 2 отбора от ВУЗ. Плувното състезание ще бъде в три стила плюс смесена щафета, а в турнира по боулинг петте ВУЗ-а ще участват с отбори по 20 състезатели. В атрактивната надпревара по пейнтбол участниците са още повече на брой, тъй като всеки ВУЗ пуска по 5 отбора с по 6 състезатели.

За крайното комплексно класиране на учебните заведения ще се вземат първите четири класирали се мъже и жени от всеки университет.