Българският олимпийски комитет вече е резервирал самолетни билети за 128 души от София за Пекин. В тази бройка влизат спортисти, треньори, лекари и ръководители, като отново бе подчертано, че всеки с квота за Олимпиадата в Пекин, ще пътува и участва на Олимпиадата. За основната група резервациите на самолетните билети са за компанията Аерофлот, по-малко са за Ер Франс и други. За момента пропада идеята да се организират чартърни полети до столицата на Игрите през август. Причина за това е високата цена – един чартър ще струва 120 хиляди долара, а за извозването на делегацията ни са необходими най-малко три такива. Плувците ни ще пристигнат в Пекин директно от САЩ.

„С чартърите ще бъде много скъпо. В началото имахме план да има три дати за пътуване с чартър – 31 юли за 40 човека до Пекин и самолета ще се върне празен, за 5-6 юли с 50-60 души, което е полупълен самолет до Пекин, който пак ще пътува без никой вътре до София и трета дата за третата група след откриването на Игрите за 45 човека. Сметката въобще не се връзва. Правилната ни политика още от преди Нова година е, че започнахме да правим резервации. Имам уверение от моя колега председател на руския олимпийски комитет Тигачов, че може да поеме част от нашата делегация с тяхната авиолиния. Също съм говорела с шефа на гръцката олимпийска централа и имам уверението му за същото. Така ще бъде по-добре, защото ако има и чартъри и индивидуално пътуване, сметка става над 560 000лв, а на нас държавата една ни отпуска 900 хиляди, които дори не сме ги получили още. В тази сума влизат самолетни билети, официалното облекло, джобните, интернета, който плащаме в олимпийското село, стаите, които сме платили. Сметката не ни излиза!” коментира шефът на БОК Стефка Костадинова.

По примера на предишни Олимпиади, така и сега БОК съвместно в Първа инвестиционна банка ще премира спортистите ни извоювали олимпийски медали. Тези бонуси ще бъдат допълнителни, а не в премиите от държавата (от ДАМС 100 000 лева за титла, 75 000 за сребро и 50 000 за бронз) и вероятно ще се получават още в Китай. Така бе и на Зимната олимпиада в Торино, когато Евгения Раданова получи 5000 евро за сребърното си отличие на 500 метра. Предстои уточняване на точния размер премии за Игрите в Пекин.

Спортната екипировка на спортистите ни в Пекин ще бъде „Пума”. Тя ще пристигне и бъде промоцирана в България до края на месец май - началото на юни. До края на март ще бъде решено и коя марка ще облече с официални костюми делегацията ни. По всяка вероятност в по-голямата си част това ще бъде „Агресия”. „Славили сме се с не добра екипировка при предишните ни участия на Олимпийски игри. Няма да се водим от това, кое е най-евтино и в Пекин бе бъдем с облекло на по-високо ниво” заяви ген.секретар на централата ни Белчо Горанов.

„Спортната екипировка ще бъде „Пума”. За официалните костюми коментираме с няколко фирми. Лично аз имах разговор с „Агресия”, хората ще си покажат модните тенденции, ще извикаме няколко летни олимпийски делегации да си кажат мнението, но от „Агресия” бяхме много доволни за игрите в Торино през 2006 година” коментира от своя страна Стефка Костадинова.

Изпълнителното бюро на БОК прие без забележки отчета за дейността и финансите на централата за 2007 година. Бе одобрена програмата за работа и бюджета през настоящата 2008-ма. БОК ще разполага с 2 771 000 лв, което е с 1 100 000 лева в повече от 2007-ма, но тези пари са допълнителни средства от ДАМС ( 900 000 за Олимпиадата в Пекин и 200 000 за дейността на БОК). „Дейността и работата на централата ни ще бъде насочена изцяло за участието на делегацията на Летните олимпийски игри в Пекин. Имаме редица инициативи, които ще осъществим по тази тема” обяви Горанов.

Белчо Горанов сподели, че от средата на месец април БОК ще организира специални олимпийски студия, на които журналистите ще се срещат с част от делегацията ни за Пекин. През седмица или две до самото заминаване за Пекин ще се обсъждат проблемите и как върви подготовката за родното представяне през август в Китай.

В първите дин на септември в Албена подобно на младежките олимпийски фестивали, централата ни ще организира форум за 6-7 вида спорт (футбол, баскетбол, тенис на маса, лека атлетика, джудо, спортна гимнастика и други) само за млади български спортисти от 15 до 18 години.