След оповестеното първо класиране в Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА) отчитат поредната успешна кандидатстудентска кампания. До момента, за обявените от държавата 685 места, са се конкурирали около 1200 кандидати.

Най-оспорван бе приемът в специалностите „Футбол”, „Кинезитерапия” и „Спортен мениджмънт”, което е тенденция от години. Съществена бе конкуренцията и сред мъжете, кандидати за специалността „Физическо възпитание”, с която се придобива професионалната квалификация учител по физическо възпитание. Интересен и същевременно тревожен факт е намаляващият брой при жените кандидати като цяло.

По регламент олимпийските, световни и европейски медалисти се приемат в Националната спортна академия без конкурс в съответния спорт. По тази линия първокурсници в НСА ще бъдат общо 31 шампиони.

Второто класиране в Академията ще бъде обявено на 20 август за кандидатстващите в задочно обучение и на 29 август за редовно обучение. След това желаещите да се обучават в платена форма на обучение ще могат да подадат заявления при условие, че балът им е не по-нисък от 12,00.

В календарния график на Академията предстои записването за магистърските програми, което ще стартира на 20 август. От тази дата ще се приемат документи на кандидати от други висши училища за т.н. „адаптивен семестър”, осигуряващ базова подготовка на равнището на колегите им, завършили бакалавърска степен в НСА.

Кандидатстващите имат избор между 15 магистърски програми с актуално съдържание и доказана реализация на трудовия пазар у нас и в чужбина. Сред тях са: Спорт за високи постижения, Спортен мениджмънт, Спа култура, Младежка идентичност и спорт, Физическо възпитание, Спортна журналистика, Спортна психология, Адаптирана физическа активност, Кинезитерапия, Спортна анимация, Олимпизъм и олимпийско движение, Спорт и сигурност, Спорт, фитнес и здраве.

Допълнителна информация за цялостната кампания предоставя уебсайтът на НСА, както и информационното бюро в Ректората (Студентски град).

1200 кандидати за 685 места в НСА