С изключително богат на национални и регионални събития календар за 2010-та година се зае да изпълни Българска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи.

Много спортни състезания и ежедневна физическа активност е целта пред хората, които се заеха с нелеката задача да интегрират тези, които нямат щастието и късмета да бъдат отглеждани в нормална семейна среда.

Два дни проблемите, идеите и проектите за 2010-та ще бъдат дискутирани и обсъждани на Втората национална конференция по проблемите на физкултурата и спорта в Домовете за деца, лишени от родителски грижи. Домакин е НСА, а темата: „Заедно за системни спортни занимания”. В срещата участват директорите на 80 дома от цяла България, представителите на 60 общини от цялата страна, Държавна агенция за закрила на детето, Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Министерството на образованието. Очаква се след конференцията нещата коренно да се променят и веднага да бъдат предприети конкретни действия.

Иначе добрата новина е, че вече е договорено сираците да тренират на общинска или държавна спортна собственост, за което ангажимент пое лично Свилен Нейков.

Друга важна стъпка, която ще бъде продължена, е поддържането на здравни лични картони на децата. Те ще следят физическите показатели целогодишно и ще бъдат проверявани по време на турнирите.

Брошури сред възпитаниците на Домовете ще обучават за ежедневни физически натоварвания, които децата ще могат да практикуват сами без надзор.

„Вече са набелязани 100-120 талантливи деца, на които ще бъде даден шанс, както разбира се и на останалите да се съревновават за място в спортно училище. Очаквам тази година да запишем 30-40 заслужили спортисти за специализирано обучение”, амбициран сподели пред Гонг председателят на БСФДЛРГ Анатоли Илиев.