Първото състезание от календара на Българска федерация по сумо за 2010 година постави няколко рекорда. Държавното лично-отборно първенство за юноши и девойки до 21 години продължи над пет чисто състезателни часа в зала „Сумо” на Национална спортна академия „Васил Левски” като стартира в 14 часа и завърши след 19 часа.

 

Над 120 млади сумисти излъчиха най-добрите в отделните категории, като за това им бяха необходими 500 схватки. Талантите са представители на 10 родни клуба и останаха изключително доволни от състезанието, наградите, осигурените им условия и храна днес. Сумистите на ЦСКА спечелиха най-много златни медали – цели 14, талантите на НСА – 6, тези на клуб Кодокан от Пазарджик си тръгнаха с пет шампионски титли, Еврохолд прибави две първи места, а младите спортисти от Левски, Олимпийски надежди и Атлетик – по една титла.

 

Сред шампионите се отличи синът на най-титулувания сумист у нас и президент на БФСумо Петър Стоянов – Здравко. 6-годишният наследник на Вожда спечели четири схватки и взе второ злато след 4 години тренировки на дохиото. Така Здравко започна и той да попълва богата семейна колекция от отличия. Припомняме, че макар само на толкова малко години, Малкият Вожд има сериозен опит, като последната си голяма победа постигна срещу 160-килограмовата украинка Олга Давидко (световна шампионка за 2008 г. и два пъти №1 в Европа) на Сумо Гранд При Варна през септември 2009-та.

 

„Доволен съм от това първо състезание, което организираме в качеството ми на президент на федерацията. Не само на мен, но и на всички в залата, първенството донесе много положителни емоции. Поставихме и няколко рекорда: продължителност на сумо турнир в България – над 5 часа само борби, брой участници – 120 сумисти, брой на схватки – 500 срещи и т.н.” коментира след турнира президентът на БФСумо Петър Стоянов.

 

Вожда разкри и новината, че трима български национали по сумо ще заминат на лагер в Япония на 10 февруари. За втори път в школата на Токийския университет „Ниши дай” ще се подготвят Христо Христов и Иван Качаков. 25-годишният Христов, който освен състезател е и треньор по сумо, бе в същата школа през миналата пролет заедно с пробилия в Професионалната лига Даниел Иванов – Аоияма. Качаков пък бе последният сборил се с японците и монголците на дохиото в Токио през есента. За първи път тежестта на живота в професионална школа в Страната на изгряващото слънце ще усети Димитър Димитров. Участникът в категория +115кг, на когото се възлагат много надежди заради отличната структура и възможности, ще стане на 20 години дни след края на престоя си в Япония. Тримата ни сумисти ще видят с очите си и очакваната истерия около сватбата на озеки Калоян Махлянов-Котоошу в Япония и цяла Азия. Звездата от село Джулюница ще се ожени официално за годеницата си Асако на Деня на влюбените 14 февруари.

 

Шампиони в Държавното лично-отборно първенство по сумо за юноши и девойки до 21 години:

 

До 6 години:

-кат. до 40 кг: Здравко Стоянов (Левски София)

 

До 12 години:

- кат. до 30 кг: Йоан Тутунаров (ЦСКА)

- кат. до 35 кг: Иван Стефанов (Еврохолд)

- кат. над 40 кг: Божидар Темеков (Еврохолд)

 

До 16 години:

- кат. до 55 кг: Христо Георгиев (Кодокан Пазарджик)

- кат. до 60 кг: Галя Иванова (ЦСКА)

- кат. до 65кг: Радослав Дачин (ЦСКА)

- кат. до 75кг: Ивайло Иванов (ЦСКА)

- кат. до 85 кг: Стоян Петров (Кодокан Пазарзжик)

- кат. над 95 кг: Даниел Ненов (Кодокан Пазарджик)

 

До 18 години:

- кат. до 50 кг:  Магдалена Върбанова (ЦСКА)

- кат. до 55 кг: Гергана Вацова (ЦСКА)

- кат. до 70 кг. Марине Никогосян (ЦСКА)

- кат. над 70 кг. Виолета Декова (ЦСКА)

- кат. до 60кг: Евгени Димитров (ЦСКА)

- кат. до 70 кг. Радослав Дачин (ЦСКА)

- кат. до 80 кг. Димо Куцидимов (Атлетик)

- кат. до 90 кг. Васил Николов (Олимпийски надежди)

- кат. до 100 кг. Денис Спасов (Кодокан Пазарджик)

- кат. над 100 кг. Павлин Димитров (НСА)

 

До 21 години:

- кат. до 55 кг. Гергана Вацова (ЦСКА)

- кат. до 65 кг. Анна Методиева (НСА)

- кат. до 70 кг. Марине Никогосян (ЦСКА)

- кат. над 80 кг. Надя Жейнова (ЦСКА)

- кат. до 60 кг. Евгени Димитров (ЦСКА)

- кат. до 70 кг. Пенчо Дочев (НСА)

- кат. до 85 кг. Живко Кунгалов (НСА)

- кат. до 100 кг. Марио Вълев (Кодокан Пазарджик)

- кат. до 115 кг. Михаил Илиев (НСА)

- кат. над 115 кг. Иван Качаков (НСА)