12 отбора от чужбина досега са заявили участие в тазгодишното 59-то издание на Международната колоездачна обиколка на България. Сред тях има както национални, така и елитни клубни отбори от Европа. Това съобщи генералният секретар на Българския колоездачен съюз Цвятко Чолаков, който заедно с президента на родната велоцентрала Венелин Хубенов са главни организатори на надпреварата.

Стартът на тазгодишната Обиколка на България е на 6 септември, а финалът й - на 13-ти септември.

Сред чуждестранните отбори, които вече са потвърдили своето участие са германският национален отбор, държавният тим на Люксембург, Гърция, Латвия и други.

От клубните отбори заявки са подали елитният холандски Рултер Вилар тийм, румънските Динамо/Букурещ/ и Делма 2003, австрийският КТМ Юнкерс, гръцкият клуб Космоте Кастро, немските ЛКТ Бранденбург и Профилайн и други. Очакват се заявки от поне още десетина клуба от Европа.

Както е известно нашият тур на практика се дублира с началото на Обиколката на Хърватия. Така двата старта ще се конкурират не само по еднаквия си коефициент - 2.2, а и по участващите елитни бегачи от

Европа. Поради това се очаква някои от традиционните участници в Обиколката на България да предпочетат старта в Хърватия. Други пък състезатели, които минали години са участвали там, сега сигурно ще изберат участие в нашата страна, заради тактическите си предпочитания и атрактивното и обновеното трасе у нас. Така силата на двете мащабни състезания на практика ще бъде уеднаквена.

Организаторите от БКС очакват в скоро време и заявки на отбори от други континенти, извън Европа, с което тазгодишната родна Обиколка да разшири своя обсег.