1100 състезатели са заявили участие в тазгодишното шесто издание на Маратона на Пловдив. Той ще се проведе на 31 октомври, като с него приключва календарът на дългите бягания в България.

750 състезатели са подали заявка за дистанция полумаратон и 350 за класическата маратонска дистанция от 42,195 км, съобщиха организаторите от спортен клуб по лека атлетика "Маратон Пловдив".

Стартът в неделя е в 9 часа от пл. "Централен" в посока пл. "Стефан Стамболов". Движението по посочените улици и булеварди ще бъде ограничено от екипи на МВР-Пловдив и КАТ-Пловдив, които ще следят за безопасността по време на състезанието. Очаква движението да бъде напълно възстановено към 14 часа, когато приключва и контролното време на маратонската дистанция.

Тази година организаторите от СКЛА "Маратон Пловдив" подготвят сериозна атракционна програма по цялото трасе, за да поддържат духа на участниците. Още в тунела под Стария град атлетите ще бъдат посрещнати от духовия оркестър на Пловдив, в парка "Лаута" ги очаква анимация с канго джъмпс. Фолклорен ансамбъл ще поеме щафетата на Асеновградско шосе, а рок-група Chongi & the ще ги посрещне на бул. "Марица".

Наградният фонд за победителите при мъже и жени е по 3000 лева, за второ място - 2000 лева и за трето - 1500 лева. В полумаратонската наградата е в размер на дистанция на 800 лева, за второ място 500 лева и за трето 300 лева.

Най-доброто време на класическата дистанция до момента е 2:24:08 часа, постигнато от Ахмет Насеф (Италия) през 2017 година.

Както и в предишни години, програмата на маратона включва бягане за деца от 6 до 13 години, което ще се състои в деня преди старта на маратона, в събота от 10:30 часа. Те ще направят две обиколки в Цар Симеоновата градина, по предварително маркирано трасе, и ще завършат на пл. "Централен", където ще ги очаква вкусно парче торта.