Мнозина правят десятка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

 

1. Евро 2008

Определено най-значимото футболно събитие през 2008 година ще бъде Европейското първенство, което ще се проведе в Австрия и Швейцария. Надпреварата между 16-те най-добри отбора в Европа ще започне на 7 юни и ще приключи на 31 същия месец. За наше съжаление първенството на Стария континент и този път ще мине без българско участие. Националният ни тим не успя да се пребори с отборите на Холандия и Румъния за място на финалите, завършвайки на трето място в своята квалификационна група. Другият голям отсъстващ от форума ще бъде тимът на Англия, който също претърпя крах в квалификациите.

2. Летните олимпийски игри в Пекин

Извън футбола с най-голям интерес ще очакваме Летните олимпийски игри, чийто домакин през август ще бъде Китай. За разлика от европейското първенство по футбол, в Пекин ще можем да следим изявите на редица български състезатели в редица дисциплини. С интерес ще очакваме представянето на българския национален тим по волейбол, който си спечели визи за Олимпиадата, печелейки бронзовите медали на Световната купа в Япония в края на миналата година.

3. Финалът в Шампионската лига

Домакин на тазгодишния финал в най-комерсиалния клубен турнир в Европа ще бъде руската столица Москва. Решителният сблъсък ще се играе на стадион „Лужники”, въпреки негодуванието на доста отбори заради изкуственото тревно покритие на съоръжението. Двата най-добри клубни тима на Стария континент ще се изправят един срещу друг в спор за отличието на 21 май. Отново основните заподозрени за спечелване на трофея си остават отборите на Ливърпул, Милан, Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед.

4. Световните квалификации

През октомври погледите ни ще бъдат насочени към започващите квалификации за световното първенство в ЮАР през 2010 година. Както е известно България попадна в квалификационна група 8, в която са още отборите на световния шампион Италия, Ирландия, Грузия, Черна гора и Кипър. За финалите в Африка през 2010 директно се класира тимът завършил на първо място в групата си. На пръв погледа за лидерската позиция България ще спори именно с Италия, ако разбира се не се стигне до нови изненади...

5. Четвъртфиналът за Купата на България Литекс – Левски

Особено внимание трябва да обърнем и на четвъртфиналния сблъсък от турнира за Купата на България между отборите на Литекс и шампиона Левски. Срещата в града на люляците може да се окаже със съдбоносно значение за двата тима и мераците им за участие в Европа, като се има предвид точковата разлика в шампионата с лидера ЦСКА. В момента Левски заема непривичната за тима 4-та позиция, докато отборът на Миодраг Йешич е на незавидното 7-мо място.

6. Вечното дерби

Въпреки че „вечното дерби” на българския футбол между Левски и ЦСКА може да са окаже без особено значение за крайното класиране в А група, това е мач, който не можем да подминем. Любопитното случая е, че двубоят по програма е насрочен за предпоследния кръг в шампионата и ще се състои на „Българска армия”, а не както до сега на Националния стадион „Васил Левски”. От друга страна този мач ще бъде последното домакинство за „червените” за сезона, което означава, че ако до тогава запазят преднината си и последният кръг се окаже без значение за първото място, ЦСКА ще получи златните си медали и шампионската титла именно в този мач. Какво по щастливо стечение на обстоятелствата за червените фенове?

7. Футболист на България за 2007

Най-добрият футболист на България за изминалата 2007 година ще бъде обявен в средата на месец януари. Въпреки че съществуваше вариант подобна награда да не се връчи, поради липсата на значими постижения на българските футболисти през миналата година, все пак призът ше бъде връчен. Основните претенденти за отличието си остават играещите в Англия Димитър Бербатов и Мартин Петров, които логично са и лидерите на националния ни тим. Куриозното в случая е, че сред номинираните за престижната награда попадна и футболист играещ в трета дивизия на Гърция.

8. Начало на сезона във Формула 1

След скандалите и изненадващия завършек на сезона във Формула 1 през изминалата година, този сезон борбата между гигантите на пистата обещава да бъде далеч по непредвидима. Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо се завърна в Рено, където се чувства в свои води, а според мнозина специалисти това ще бъде сезонът на бившия му съотборник в МакЛарън Люис Хамилтън, който изуми всички с показаното от него по световните писти. Надпреварата в най-скъпия спорт стартира на 16 март в Австралия.

9. Стартът на футболния шампионат у нас

След близо тримесечна пауза на 1 март родният футболен шампионат ще бъде подновен. На пръв поглед титлата изглежда решена в полза на ЦСКА, но да не забравяме какво сътвори именно отборът от Борисовата градина преди време при почти идентична ситуация. Не така обаче стоят нещата с второто място в подреждането, за което кандидатите към този момент са повече отколкото обикновено. Разликата между Локомотив София, Славия и Левски е минимална и нови грешки на някой от тимовете през пролетта могат да се окажат решаващи. В дъното на таблицата борбата също обещава да бъде оспорвана като за момента единствено отборът на Видима Раковски е реален кандидат за място в Б група. Надлъгването между отборите на Спартак Варна, Марек, Беласица и Вихрен ще продължи до края.

10. Назначаването на национален селекционер

Предстои да бъде назначен селекционер на националния ни тим по футбол. От БФС обещаха, че името на специалиста ще бъде обявено още преди 31 декември. Това обаче не се случи, така че очакваме това да стане в близките дни. Кандидатите за горещия стол са редица треньори, сред които попадна дори и небезизвестният англичанин Тери Венейбълс. Вариантът с неговото назначаване обаче не е толкова актуален заради желанието на бившия помощник на Ериксон в Англия да живее в родината си. Това условие са поставили и другите кандидати-чужденци Сречко Катанец и Златко Кранчар. Това отваря вратите за Пламен Марков, който за момента е релният претендент. Името на Димитър Пенев, който довърши европейските квалификации също е на дневен ред.

11. На последното 11-то място ще обобщим останалите важни събития през 2008 година.

От 17 до 27 януари в Мелбърн ще се проведе първият тенис турнир от Големия шлем за годината – Australian Open.

От 20 януари до 10 февруари Гана ще бъде домакин на турнира за Купата на Африканските нации.

На 17 февруари предстои да се изиграе Мачът на Звездите в Националната баскетболна асоциация. Тази година двубоят между най-добрите баскетболисти от изтока и запада ще се проведе в залата на Ню Орлиънс Хорнетс – Ню Орлиънс Арена. Срещата на звездите ще бъде под номер 57 в историята.

На 9 март в Доха, Катар започва шампионатът в Moto GP

От 16 до 23 март в Гьотеборг, Швеция ще се проведе световният шампионат по фигурно пързаляне.

На 14 май в Манчестър, Англия ще се играе финалът в турнира за Купата на УЕФА.

От 5 до 27 юли ще се проведе колоездачната обиколка на Франция - Тур дьо Франс.