Мнозина правят десeтка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

1. Дядо Коледа със сигурност е бил много щедър към Кими Райконен, защото както често се случва, след като двама се карат, съвсем в реда на нещата е трети да спечели. Е, финландецът извади от червения чувал и прибра у дома си шампионската титла във Формула 1, при това точно под носовете на Фернандо Алонсо и голямата изненада този сезон - Люис Хамилтън. Два кръга преди последния старт в Бразилия Райконен изоставаше с цели 17 точки от лидера. Изходът от състезанието обаче бе предрешен не без помощта на скандалите вътре и натиска отвън към отбора на МакЛарън, както и заради т.нар. “грешки” допуснати от пилотите им в решаващия момент. Не след дълго “обиденият” Алонсо си събра парцалките, взе си куклите и се върна в Рено, а на Хамилтън му остана да чака следващия Дядо Коледа.

2. Европейската титла по баскетбол при мъжете бе спечелена от Русия. Изненада се дори и Дядо Коледа, който бе приготвил награди за испанците, които не успяха у дома си да надиграят “сборная” на финала. Драма в Мадрид – един “златен кош” реши титлата, а в герой за победителите се превърна Джон Робърт Холдън. Две секунди преди последната сирена, при 59:58 в полза на домакините, натурализираният американец открадна топката в своето поле и сам завърши атаката, за да вдигнат триумфално ръце руснаците. Точно обратното се случи във волейбола, когато “сборная” бе принудена да плаче в Москва, но за това след малко. Дежавю – финал на европейското по баскетбол при жените – Русия – Испания 74:68. Весели празници за Русия.

3. Не в Лапландия, а в Испания отиде европейската титла по волейбол при мъжете. И не седем джуджета, а иберийците, които бяха сочени за аутсайдери в началото на шампионата, се добраха, макар и с много труд до златните медали. Русия бе поставена на колене след 3:2 гейма в последния мач в Москва. След осем поредни успеха и квота за Пекин, играчите на Андреа Анастази полетяха, но модерните в коледните украси крилца им бяха отрязани от нашите волейболисти на Световната купа. Италианките обаче спечелиха евротитлата при дамите, като на финала победиха с чистото 3:0 представителките на Сърбия. Името на Бернардо Резенде и националния отбор на Бразилия също трябва да бъдат спомени с добро, а и как иначе, след като този звезден отбор за пети пореден път спечели Световната лига, а на финала отново поражението бе за губещия в този спорт тим на Русия.

4. Нищо ново под небето в тениса. Роджър Федерер пак е номер 1, а Рафаел Надал – номер 2, но с уговорката, че испанецът вече с високо вдигната глава носи прозвището Крал на червените кортове. Дори на джуджетата им е трудно да преброят колко титли има швейцарецът през годината, затова ще изброим само тези от Големия шлем - Откритото на Австралия, Уимбълдън и US Open. Тук коледните топки обаче са в ръцете на жена – Жюстин Енен. В началото на годината белгийката се отърва от фамилията Арден и несполучливия си брак, но в края на 2007-а се оказа, че няма по-добра от нея. Специалният подарък на Дядо Коледа е за Новак Джокович, чиято звезда изгря, като тази на върха на кичозните дръвчета от соца. Белобрадият старец остави под елхата една сурвачка за сърбина, за да може по-здраво да разтърси Федерер и Надал догодина.

5. Едно от най-грандиозните спортни събития за годината се проведе в Осака – Световното първенство по лека атлетика. Името, което ще се запомни от шампионата е Тайсън Гай. Американецът спечели три златни медала, при това в най-атрактивните дисциплини – 100 м, 200 м и щафетата 4х100м. Другият голям спринтьор – Асафа Пауъл, не издържа на напрежението. Финалът бе за Тайсън Гай, но постижението на планетата (9,74 сек.) е на сметката на ямайския лекоатлет, който подобри върховия си резултат от преди две години. Рогата на Рудолф обаче са за Марион Джоунс. Олимпийската шампионка с общо пет медала от Сидни 2000 година се оказа голямата грешница. Алената буква грейна на гърдите й, след като си призна, че е употребявала допинг.

6. Дядо Мраз ще има много работа през следващите години, защото руският град Сочи спечели правото да домакинства на Зимната Олимпиада през 2014 година. Е, и нашата кандидатура се мотаеше някъде там, но... уви, голямото събитие отново ни подмина. Доста ще трябва да се поизпотят и джуджетата, за да подготвят черноморския град за Игрите. Бюджетът за Сочи обаче е около 1,5 милиарда долара и съответства напълно на тези от предходните Олимпиади, пък и гордостта и самолюбието на президента Путин вероятно отново ще проработи за доброто на Русия, но дали то ще е добро за жителите на страната...

7. Със сигурност доста ще трябва да се изръси Дядо ви Коледа за играчки при хокеистите на Анахайм Дъкс (които вече добре знам не са Майти). Чорапите им под елхата най-вероятно ще са пълни ред нови зъбки или ченета. “Патоците” заслужиха Купа Стенли за първи път в историята и грабнаха трофея на 2007 година, след като се наложиха на финала в Националната хокейна асоциация с 4:1 победи над Отава. Световен шампион пък е отборът на Канада, който вече има 24 титли от първенствата на планетата.

8. Според изследване, продължителността на живот на една баскетболна топка е средно около 10 000 тупкания. В такъв случай, колко ли топки са използвали играчите на Сан Антонио, за да стигнат до успеха в НБА или тези на Панатинайкос, които триумфираха в Евролигата? На финала момчетата на Желко Обрадович се наложиха над защитаващия титлата си ЦСКА Москва с 93:91 точки, докато “шпорите” съумяха да преодолеят Кливланд Кавалиърс, за да сложат шампионските пръстени на ръцете си за четвърти път в историята на клуба.

9. Вишванатан Ананд е новият световен шампион по шахмат. Индиецът детронира Владимир Крамник, който не впечатли с играта си по време на шампионата в Мексико, и единственото, което му остава е да се утешава в прегръдките на Снежанка или както местните я наричат Снегурочка. Ананд за втори път в кариерата си печели световната титла, след като през 2000 година триумфира в Техеран след победа на финала срещу Алексей Широв (Испания). От друга страна Веско Топалов има шанс да се пребори отново за трофея, но дали... или...

10. Макар да е далеч от нас, едно състезание в Америка предизвиква небивал интерес, подобен на този който има футбола в Европа. Финалът на СуперБоул е едно от най-гледаните спортни събития Отвъд океана, което ако не друго поне заслужава да бъде споменато в тази своеобразна класация. През 2007 с титлата триумфира отборът на Индианалопис, който победи Чикаго Беарс. Още един колективен спорт попадна в полезрението ми – ръгбито. Тук ще се ограничим само до факта, че Южна Африка спечели световното първенство, като детронира Англия.

11. И не на последно място, Дядо Коледа е донесъл най-големите подаръци на онези спортисти, които участваха в Спешъл Олимпикс игрите в Шанхай. Повярвайте, няма по-голям дух от този, с който са заразени тези спортисти. Хората с интелектуални затруднения в никакъв случай не търсят съжаление, защото повечето от тях се справят с него по-добре отколкото т.нар “нормални”, а спортът им е чист и неопетнен, за разлика от много други. Достатъчно е просто да ги подкрепяме.