Мнозина правят десeтка на събитията в дадена област в края на всяка година. Други пък, съобразно календара залагат на 12 неща. Ние ви предлагаме обаче в 11 поредни дни, 11-те най-важни събития от възможно най-широк кръг спортни теми. Защо точно 11? Защото от създаването си в началото на февруари 2007 година Gong.bg е изживял точно 11 месеца от своята скромна засега история. А и защото винаги се опитваме да бъдем по-различни...

1. Националният ни тим по волейбол-мъже спечели олимпийска квота за Игрите в Пекин. Волейболистите ни отсрамиха отборните спортове у нас и след години отсъствие от най-престижния спортен форум, България отново ще има представител на Олимпиадата в Китай. Факт, който означава много за спортна държава, каквато все още твърдим, че сме. Пламен Константинов – Гибона и компания показаха, че са големи мъже, превъзмогнаха всякакви проблеми, стиснаха зъби и показаха на световния волейболен елит, че всички трябва да се съобразяват с тях. Победата над Русия пък бе черешката на тортата в представянето на българите на Световната купа в Япония и националите заслужено се поздравиха с успех. Това бе и първи успех над Сборная в последните 5 години. Въпреки, по-неубедителното представяне на Европейското, на фона на големите очаквания разбира се, българските волейболисти изпъкнаха в най-важния момент и накараха цялата държава да се вълнува от мачовете им в Азия.

2. Албена Денкова и Максим Ставийски продължиха да пишат история в българското фигурно пързаляне. Танцовата ни двойка за втори път стъпи на световния връх. След триумфа в Калгари, Албена и Макс взеха злато и на шампионата на планетата в Токио. Двамата отново се справиха с конкуренцията с присъщия им стил и искрена емоция в програмите си, което освен медали им донесе и изключително много почитатели по цял свят. Освен всичко друго, втората световна титла на Денкова и Ставийски означава още гордост за България в спорт, който именно заради успехите на танцовата ни двойка, отбеляза сериозен скок в популярността си у нас. Дали обаче тази популярност ще бъде материализирана в създаване на подходяща база не само за масов спорт, но и за качествена подготовка на родните фигуристи, остава въпрос без отговор. Съдбата подложи Албена и Максим на сериозно лично изпитание малко по-късно през годината, но постиженията им на леда заслужават недвусмислено признание.

3. Златото за баскетболния ЦСКА в Адриатическата лига при жените. Още един факт, който не подлежи на оспорване. „Червените ангели” спечелиха три купи през изминалия сезон – в балканската надпревара, както и шампионската титла във вътрешното ни първенство, и Купата на България. Требъл, който едва ли скоро ще бъде повторен и предизвика нещо почти невъзможно в последните години – напълни зала „Универсиада” за женски баскетбол. Състезателките на ЦСКА водени от Георги Божков накараха много по-именити съперници, при това с доста по-богати традиции, да преклонят глави и предизвикаха искрено уважение за стореното в международния турнир. Успехът направо граничеше с невероятното, сравнен с настоящата ситуация в женския ни баскетбол. Но, за да не забравим за реалността, че сме в България, същият този тим се разпадна през лятото след трагедията с боса на клуба Емил Коен. Смъртта, както и бизнесът на Коен си останаха мистерия. Абсурдът обаче отново бе на лице – най-успешният ни баскетболен състав през 2007-ма просто изчезна от картата на този спорт в края на годината.

4. Българката Станка Златева е първата жена, която не само става номер 1 за втора поредна година в борбата, тя е и единственият наш спортист - световен и европейски шампион за 2007 година. Златната ни медалистка от Баку бе обявена за най-добра състезателка при жените за втора поредна година от ФИЛА и взе приза "Златен кец" на церемония в Москва. За Станка най-добре говорят думите на президента на федерацията ни по борба Валентин Йорданов: „Станка доказа, че е голям боец.”

5. Най-добрият български плувец Петър Стойчев сбъдна мечтата си – подобри световния рекорд за преплуване на Ламанша от английския Дувър към френския Кап Брюне. На 24 август той изненадващо атакува предишното постижение, времето бе благосклонно, пречка бе само голям кораб по пътя му, но успя да спре хронометъра при 6 часа 57 минути и 50 секунди, което бе достатъчно за новото върхово постижение на планетата. Горд от постигнатото бе и неговият личен треньор Красимир Туманов. Двамата побързаха да определят следващите цели, сред които е и преплуване на Гибралтар. Самият Петър Стойчев показа, че има сили да остане в голямото плуване, въпреки че не открива предизвикателство в индивидуалните дисциплини. Маратонецът ни обяви, че след Пекин идва краят на спортната му кариера. В личен план доста постигна Стойчев – ожени се, чака първото си дете, получи много поздравления и подаръци в качеството си на първия човек преплувал Ламанша за време под 7 часа - парични премии, модерна кола, мемориална плоча. Освен рекорда, Пепи за седми път спечели Световна купа по плувен маратон, а и за пръв път в историята на този спорт у нас, двама наши представители – Стойчев и Тихомир Иванчев попаднаха в топ 3 на крайното класиране на старт от Гран При сериите.

6. Йордан Йовчев остана единственият светъл лъч в българската спортна гимнастика. Ветеранът, който отдавна е заслужил уважението и симпатиите на конкурентите си взе квота за Игрите в Пекин и се готви за пета Олимпиада. Пета! Коментарът е излишен… На 34-години Данчо без съмнение е символът на този спорт у нас. Йовчев спечели бронз на халки от Световното в Щутгарт и заслужи право на участие в Китай догодина.

7. След като стана майка на два пъти, Румяна Нейкова спечели сребърен медал на Световното първенство по гребане в Мюнхен. Постижение, което досега не е правено от друга състезателка в този спорт. 34-годишната ни звезда отново се нареди сред най-силните по-малко от година след раждането на второто си дете. Европейската й титла през годината и среброто от Германия, както и завоюваната олимпийската квота донесоха на Руми Нейкова първото място в класацията на Балканите за 2007-ма. „Имах чувството, че са ми пораснали крила”, сподели Нейкова след финала на шампионата на планетата и затвърди позициите си в елита на гребането.

8. Димитър Златанов стана първият българин приет в семейството на най-великите в историята на волейбола. В Залата на славата в колежа на град Холиоук, където преди 112 години се ражда този спорт, той влезе като истинска суперзвезда на 11 октомври, съпроводен от седемметрови лимузини заедно с още петима велики състезатели и треньори. Освен с почетен плакет, най-добрият ни волейболист за всички времена се върна в България със златен юбилеен пръстен със символите на играта и залата, както и със свитък с първите правила на волейбола от Уилям Мортън. Родената в Ихтиман волейболна легенда бе определен като символ на цяло едно поколение, но и като пример за бъдещите звезди, които се стремят към подобно признание. Така Златанов е не само единственият наш играч, който попадна сред 25-те най-добри волейболисти в света на ХХ век, не само волейболист №1 на България за всички времена, не само осемкратен държавен шампион с ЦСКА, не само трикратен участник на Олимпиада, не само сребърен медалист от Игрите в Москва, не само вицесветовен първенец от София, но и първият българин в Залата на славата. Признание за него и за волейболното ни движение.

9. Ивет Лалова се завърна на пистата след тежката контузия от преди 2 години в Атина. В края на май спринтьорката ни отново почувства удоволствието от състезанието и триумфира в бягането на 100 метра на турнира „Артур Такач" в сръбската столица Белград. "Това е най-щастливият ден в живота ми", заяви през сълзи Лалова веднага след състезанието. Упоритостта на Ивет в желанието пак бъде сред най-добрите в леката атлетика несъмнено е стимул за всички млади спортисти в България. Като прибавим целеустремеността на Тезджан Наимова и прогресът на Инна Ефтимова, които също вече имат квоти за Пекин ни дава повод за оптимизъм, въпреки че останахме без медал на Световното. Нито един роден атлет не стъпи на почетната стълбичка в Осака, но само 13 стотни разделиха Даниела Йорданова от отличията. Феновете на царицата на спортовете обаче ще запомнят 2007-ма и с шумния допинг-скандал с три от най-изявените ни националки. Състезателките на Георги Димитров – Ваня Стамболова, Венелина Венева и Теодора Коларова бяха уличени в употреба на забранени стимуланти. Трите българки все още не знаят дали ще бъдат на пистата през следващата година.

10. България взе първи титла във вдигането на тежести от Световно първенство от 2004-та година насам. Триумфът бе на Иван Стоицов, който се наложи в категория до 77 килограма на шампионата в Тайланд. Националът заяви амбиции да повтори успеха си и на Олимпиадата в Китай. Голямата драма пък бе поредната смяна на ръководството в родните щанги. Антон Коджабашев смени на президентския пост Андон Николов, а рокадата дойде след шумни скандали. В последствие Пламен Аспарухов се върна начело на държавния ни тим на мястото на Нено Терзийски.

11. Американец игра в националния по баскетбол, а треньор три пъти ставал шампион на Европа с клубен тим стана селекционер на България. Родерик Блекни ще остане в историята като първият чужденец носил екипа на представителния ни отбор по баскетбол след като родната федерация последва практиката на много от държавите на Стария континент, които отдавна прибягват до услугите на натурализирани американци. За щастие Блекни се оказа доста по-сполучливо попадение от „най-високия българин” Прийст Лодърдейл и не само не избяга от страната ни, но и игра в допълнителните евроквалификации пред август. Назначаването на известния израелски специалист Пини Гершон за старши треньор на мъжкия ни представителен тим пък бе големият удар на българския баскетбол през годината. Договорът с признатия в цяла Европа колоритен наставник стана повод за големи надежди, но засега – в бъдещето.