С нов рекорд в историята на българския спорт бе отбелязано българското участие на европейското първенство по Карате Киокушин/Шинкиокушин. Валери Димитров стана първият български спортист, десеткратен шампион на стария континент. Въпреки че постижението му не бе изненада за никого, то накара всички да се гордеем, че сме българи.

При жените Яница Стефанова се представи отлично и взе бронзовия медал в категория до 65 килограма. При юношите Андрей Русев стана шампион в кат. до 60 кг, надигравайки безапелационно своите опоненти. Христо Юнаков и Стефан Лотаров достигнаха до финала в категории 55 и 70 кг и заеха вторите места и сребърните медали.

В кат. 65 кг дебютанта Иван Чалаков се представи отлично и се класира трети. Шампионата се проведе в зала “Arenahall “ в града на диамантите Антверпен, Белгия. По подобие на предходните готини той също бе изключително силен. Продължава тенденцията да се повишава нивото на трудност и техника. Все повече бойци дават заявки за призовите места. Забелязва се и смяна на генерациите, което е гаранция за бъдещето на европейския Шинкиокушин.

Това състезание бе последното за първото полугодие в календара на ФБКШ. Предстои традиционния летен лагер, който тази година ще бъде воден от големия приятел на България Шихан Кейджи Окумура и звездата на българското карате Сенсей Валери Димитров.