Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че десет състезатели са включени в първия в историята отбор от бежанци, който ще участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август и ще се състезава под олимпийски флаг.

Отборът ще се състои от петима състезатели от Южен Судан, двама от Сирия, двама от Демократична Република Конго и един от Етиопия.

Спортистите, шестима мъже и четири жени, ще се участват в надпреварите по плуване, джудо и лека атлетика в Рио. Селекцията е направена от общо 43 кандидати.

"Тези бежанци нямат дом, нямат флаг, нямат национален химн. Ние ще им предложим дом в олимпийското село заедно с всички спортисти от целия свят", каза президентът на МОК Томас Бах по време на заседанието на Изпълкома в Лозана.

"Олимпийският химн ще звучи в тяхна чест, олимпийският флаг ще ги отведе на стадиона. Това може да даде надежда на всички бежанци по света и може да изпрати сигнал към международната общност, че бежанците са също човешки същества", добави Бах.

Отборът от бежанци ще живее в олимпийското село заедно с всички други национални отбори и ще влезе на стадион "Маракана" предпоследен по време на церемонията по откриването на Игрите на 5 август, преди страната-домакин Бразилия./БТА