В петък столичният стадион „Раковски” ще бъде домакин на Осмото републиканско състезание по пожароприложен спорт за Купата на Българската федерация за пожароприложен спорт (БФППС).

Състезанието, организирано от БФППС, ще се проведе в три дисциплини: 100-метрова пътека с препятствия; Изкачване с щурмова стълба; Пожарна щафета 4 х 100 м. с препятствия.

В надпреварата за Купата на Федерацията, представляваща най-високото отличие за този спорт на национално ниво, участват състезателите и отборите, показали най-добри постижения в отделните дисциплини, при проведеното през м. юни т.г. в Пловдив републиканско състезание по ППС.

Участниците в състезанието са професионалисти – пожарникари от системата за пожарна безопасност и спасяване. В индивидуалните и отборни дисциплини на спортната надпревара ще вземат участие 55 състезатели и 10 отбора, които ще проявят отличната си физическа подготовка и професионално майсторство (от звената за ПБС при Областните дирекции на МВР в Бургас, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Хасково и Факултет ПБС при Академия на МВР).

На 8 октомври, от 15:30 часа, в хотел „Хемус” ще се проведе техническа конференция.


Състезанието ще се проведе на 9 октомври при следната програма:

- Тържествено откриване - 9:00 ч.

- Дисциплина „100 метрова пътека с препятствия” – 9:45 ч.

- „Изкачване с щурмова стълба” - 10:45 ч.

- “Пожарна щафета 4 х 100 м с препятствия” - 11:45 ч.

В 13:00 ч. е церемонията по награждаване на призьорите и закриване на състезанието.

Преодоляването на препятствия, подобни на тези при истински пожар, гасенето на действителен огън, изкачване с щурмова стълба до четвъртия етаж на пожарна кула, построяване на шлангови линии, и то за възможно най-кратко време, са само част от състезателните елементи.