Министерството на физическо възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор (БСТ) подеха инициатива за изграждане и реконструкция на спортни обекта за масов спорт. Програмата ще обхване 10 български града. Средствата ще бъдат отделени от 12 специални тиража на играта „6 от 49”.

Сумата, която ще бъде отделена за всеки град ще е фиксирана. Според инициаторите тя ще е около 100 хиляди лева, като общините по места също ще подпомогнат изграждането на спортните площадки. Първият град, който ще се радва на нов обект, ще бъде Враца.

Деца в неравностойно положение ще бъдат подпомогнати със средствата, които ще се отделят от Великденския и Коледния тираж.

„С тази инициатива искаме да покажем, че създаваме възможности за реализация на детско-юношески спорт или масов спорт, където ще се родят бъдещите таланти. Опитваме се да увеличим броя на децата, участващи в програмите на Министерството на спорта”, сподели министър Свилен Нейков.

120 милиона лева са заложени като постъпления от БСТ през тази година, съобщи още министърът. От нарочната пресконференция стана ясно, че 2 милиона лева са непотърсените средства от тотото за 2010 година, с които ще се разполага Министерството на физическото възпитание и спорта.

Председателят на Управителния съвет на БСТ Иво Тонев уточни, че останалите 9 града, които ще се радват на новите придобивки, ще станат ясни до края на февруари. Той уточни, че модернизацията на тотализатора ще се забави с около година и половина. Причината е, че проектът на Закона за хазарта, все още не е одобрен от Парламента.

Изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов, припомни, че вчера, 30 януари 2011 г., тиражът беше посветен на благотворителна кауза. Част от средствата, набрани от него, ще отидат за изграждане на площадка в град Враца.