Световният №1 Веселин Топалов ще срещне с черните фигури №3 на планетата Магнус Карлсен още в първата партия от петото юбилейно издание на супершахматния турнир от най-висока категория на ФИДЕ МТел Мастърс 2009.

Утре в 16:00 часа русенецът ще очаква първия ход на 17-годишният норвежец. Магнус е в София със баща си и сестра си, заради които на осем години е започнал да мести фигурите.

Тази година Карлсен завърши на четвърто място на супертурнира Корус през януари, а в Линарес остана трети, но победи световния шампион Вишванатан Ананд и бъдещия победител в турнира Гришчук.

Миналогодишният победител в МТел Мастърс Валисий Ивакчук ще бъде с белите фигури срещу Аликсей Широв. Световният шампион на блиц Лениер Домингеш от Куба пък сформира сблъсък на прогресиращата младост с китаеца Юе Ван. Партиите в стъкления павилион пред Народния театър „Иван Вазов” ще стартират всеки ден в 16:00 часа, а само в заключителния 23 май – от 15:00 часа. Коментатор на събитието е световна шампионка от Елиста Антоанета Стефанова, която ще анализира ходовете на всяка партия за хората около стъкления павилион.

Шестимата гросмайстори получиха застрахователните си полици по време на официалното откриване и жребии на турнира. Пресконференция обаче нямаше, защото журналистите оставиха въпросите си за по-късно. Причината - нетърпението най-отпред да излезе супермоделът Кармен Каас и да изтегли жребия. Естонката се справи отлично и показваше първо на главния съдия Хоакин Еспехо името на кой от гросмайсторите е изтеглила.

Довечера от 19:00 часа Топалов ще има партия блинд с Василий Контос, който победи в играта „Познай ходовете на Топалов”.

МТел Мастърс 2009 ще продължи до 23 май, като на 18-и, в почивния ден на турнира, от 12:00 часа на стадион „Георги Аспарухов” по традиция ще се проведе футболен мач между отборите на Чес Юнайтед и Левски.

Тогава Топалов, Юе, Широв, Карлсен, Иванчук и Домингеш ще обстрелват вратата на сините, а футболистите по-късно ще се опитат да затруднят шахматистите с фигури. Ден по-рано на 17 май ще се играе финалния турнир на детската верига МТел Мастърс Джуниър.