Държавното първенство по художествена гимнастика категория "Елит" в трите възрастови групи - жени, девойки старша и девойки младша възраст ще се проведе от 10 до 13 май в зала "София".

Официалното откриване ще се състои в петък (11 май) от 15.45 часа.

Шампионатът ще бъде открит от президента на БФХГ Илиана Раева по лична покана от президента на домакините на състезанието КХГ "София спорт" - Кристина Шикерова. Главен съдия на турнира ще бъде президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика към ЮЕГ и вицепрезидент на БФХГ Мария Петрова.

На последното редовно заседание на УС на БФХГ по предложение на президента на федерацията Илиана Раева беше учреден приз на името на великата Мария Гигова във връзка с нейния 70-годишен юбилей. Предложението беше прието с пълно единодушие от всички присъстващи.

Призът ще се връчва на шампионката при жените на държавното първенство "Елит" всяка година лично от гимнастичката на 20-ти век, член на Техническия комитет на Международната федерация по гимнастика и трикратна абсолютна световна шампионка Мария Гигова. Тази година по изключение Гигова няма да може да даде лично наградата, защото ще бъде супервайзер на Чалъндж купата в Портимао (Португалия) и по изрично нейно желание тя ще бъде връчена от президента на БФХГ Илиана Раева.

Мото на състезанието ще бъде "Красота срещу насилие" по идея на "Зонта клуб София" в партньорство с Българската федерация по художествена гимнастика.
"Зонта клуб София" е член на голямото семейство на "Зонта интернешънъл", организация от лидери и изявени професионалисти в различни области, които работят заедно за подобряването положението на жените по света чрез обслужване и защита. Организацията има повече от 30 000 членове и над 1 200 клуба в 67 страни.

"Зонта клуб София" ще даде парична награда от 200 лева на всяка една от победителките в многобоя в трите възрасти, които ще бъдат връчени лично от президента - Бистра Илиева.

На официалното откриване тази година Бистра Илиева ще запознае състезатели, треньори и зрители в залата с каузата за защита на жените от насилие и защо заедно с БФХГ са избрали именно държавното първенство на най-красивия, елегантен и женствен спорт да бъде "Красота срещу насилие" и ще раздаде брошури, на които подробно ще бъде разяснена каузата на "Зонта клуб" в борбата срещу насилието над жените.