Един сребърен и два бронзови медала спечелиха националите ни по борба на Световното първенство за спортисти с увреден слух, което продължава в град Владимир, Русия. 

След изиграването на срещите в класическия стил, страната ни е на 7–мо място в класацията по отличия от началото на шампионата. 

Уникален малшанс за Иван Стоилов при мъжете в категория до 72 килограма, който победи в четири поредни срещи и на финала водеше с 2:0 точки, когато стара травма в коляното му попречи да задържи преднината и да стане световен шампион. 

Стоилов се бореше с Мохамед Акдениз от Турция и всичко вървеше отлично за него до средата на схватката, когато при опита си да направи хвърляне през гръб със захващане на ръката (раменно), извика силно и се наложи да влезе лекар на тепиха. 

Нашето момче стисна зъби, но турчина се възползва максимално от създалата се ситуация и успя набързо да обърне срещата до 5:2 и да триумфира със златния медал. 

Веднага след финала Акдениз вдигна ръката на Стоилов, за да покаже респекта си от борбата на българина, който продължи до края, въпреки болката в коляното. 

Още в първия ден в кат. 55 килограма Панайот Димитров тушира трима съперници, но на 1/2-финала беше спрян от Разван Абдулрахманов от Русия с 4:1 точки. В спора за бронза Панайотов надигра с 3:1  Мехмет Сакър (Турция) и се качи на третото място за награждаване. 

Малко по–късно неговия брат Дилян също се справи чудесно по пътя към полуфиналите и той с три победи, но турчина Мехмед Йогут го победи с 1:4 точки и го прати в битката за 3-5 място. Там Дилян се наложи с 4:0 над Айбек Риспеков от Казахстан и завърши надпреварата при класиците с бронзов медал. 

В категория до 77 кг. Христо Кличуров загуби с 2:0 точки на 1/4-финал от Дайлет Йелибаев от Казахстан, при 82 кг. Христо Павлов не успя да победи на 1/8 финал Абузар Хафшаяни от Иран – 3:7 точки.  

Ангел Ценов (87кг) беше „изтеглен” на репешаж за бронза, но загуби накрая от Мейсам Гейдандесхфори от Иран с 7:3 и остана 4-ти в крайното класиране. 

При най-тежките до 130 килограма Павлин Христов отпадна от Милас Шонку от Казахстан с 4:3 точки. 

Националите ни са водени от старши треньора Денислав Чамишки и неговия помощник Светослав Миленков. 

Днес е почивен ден на Световното първенство, а утре (събота) започват срещите в свободния стил. Всичките ни седем борци ще вземат участие отново в същите категории.