Временният шампион на Ultimate Fighting Championship (UFC) в лека категория Тони Фъргюсън и основният претендент в дивизията Хабиб Нурмагомедов ще получат още един шанс да уредят дългогодишното си съперничество.

Това заяви президентът на UFC Дейна Уайт, който в радиопредаване спомена, че очаква тази среща да се проведе в Бруклин на събитието UFC 223. Въпреки това,  той не беше попитан от радиоводещия за каква титла ще бъде този двубой. За временната, която е собственост на Фъргюсън, или за безспорната, която е собственост на Конър Макгрегър, но се очаква да му бъде отнета в близките няколко седмици, тъй като той не я е защитавал вече над година и три месеца.

Фъргюсън спечели временната титла в лека категория през октомври миналата година в UFC 216, когато победи Кевин Лий чрез захват за задушаване в третия рунд. Това беше десети пореден успех за Фъргюсън, който подобри професионалния си рекорд до 23-3. След тази победа той открито лобира за битка с Макгрегър или Нурмагомедов.

Предстоящата среща между Фъргюсън и Нурмагомедов е  четвъртият път, в който двамата се опитват да си уредят двубой. Първият път битката им беше отменена поради травма на руснака, а втория  път поради травма на американеца. Около третата провалена среща се вдигна най-много шум, тъй като двамата трябваше да се бият за временната титла през март миналата година в UFC 209, но битката пропадна. Нурмагомедов беше хоспитализиран по-малко от 48 часа преди събитието поради усложнения, свързани с рязкото намаляване на теглото му.

В първия си двубой от доста време насам Нурмагомедов подобри професионалния си рекорд до 25-0, след като записа победа чрез доминантно съдийско решение над Едсон Барбоса на събитието UFC 219 на 30 декември.

За събитието UFC 223 се обсъжда също и битката за титлата в категория сламка между Роуз Намаюнас и Йоана Енджейчик, въпреки че официална информация по тази тема все още не е оповестена.