Бившата шампионка на Ultimate Fighting Championship (UFC) в категория петел Холи Холм имаше по-добър план за игра, отколкото някога някой е имал в клетката срещу настоящата шампионка в категория перо Крис Сайборг, но това все пак не се оказа достатъчно.

След два равностойни рунда в основната битка на събитието UFC 219, което се проведе в ранните часове днес (31 декември), Сайборг превзе Октагона и показа без съмнение кой е най-добрияt боец сред жените в света на смесените бойни изкуства. Холм все пак успя да чуе последния гонг след пет динамични рунда, но Сайборг запази шампионската си титла след съдийско решение в нейна полза - 49-46, 48-47 и 48-47.

"Благодаря най-вече на Холи Холм. Тя е невероятен боец, който се би страхотно тази вечер", заяви великодушно Сайборг, след като завоюва едва третата си победа чрез съдийско решение.

Победата бе 19-а поред за бразилката (16 с нокаут), която е бивша шампионка и на ММА организациите Invicta и Strikeforce. Единственото поражение в нейната кариера дойде още в дебютната й среща през 2005-та година. Тогава тя загуби от Ерика Паеш на ММА събитие в Куритиба, Бразилия.

Въпросът оттук нататък за Сайборг е коя ще бъде следващата й съперничка в една категория (перо, до 66 кг.), в която няма много претендентки, тъй като разделението е ново и няма много желаещи жени за него. Бразилката предлага да се бие с шампионката на Invicta Меган Андерсън, срещу която трябваше да се изправи на събитието UFC 214 това лято, но до битка така и не се стигна.

"Бих искала да се бия с някого отново в тази категория. Бих искала да се бия с Меган Андерсън и бих искала да го направя в Австралия", заяви Сайборг.

Що се отнася до Холм (14-4), която също така е и бивша многократна шампионка по бокс, освен че не успя да задържи титлата си в категория петел, тя вече е загубила и три от последните си четири битки. Бъдещето на този етап за нея не изглежда ясно, но едно е сигурно - Холм е един от най-добрите бойци на UFC при жените.