Шампионът на Ultimate Fighting Championship (UFC) в средна категория Робърт Уитакър се оттегли от предстоящата му битка за защита на титлата срещу Люк Рокхолд поради неразкрита до този момент контузия. 

Двубоят между двамата трябваше да се проведе по време на събитието UFC 221 на 11-ти февруари в Пърт, Австралия.

Рокхолд (16-3) сега ще се изправи срещу Йоел Ромеро (12-2) в битка за временната титла в средна категория. Представители на UFC вече обявиха, че победителят от тази среща ще се изправи срещу Уитакър в двубой за обединяване на титлите по-късно тази година.

"Аз съм повече от разочарован, че няма да мога да защитя титлата си на родна земя. Надявам се феновете да се насладят на бойната вечер в UFC 221, а аз очаквам с нетърпение да оздравея възможно най-бързо, за да се завърна в Октагона и да се изправя срещу победителя от тази битка", заяви Уитакър.

Уитакър (19-4) спечели временната титла през юли миналата година в UFC 213, след като спечели чрез единодушно съдийско решение срещата си с Йоел Ромеро. През декември австралиецът бе повишен в безспорен шампион в средна категория след като Джордж Сен Пиер оваканти титлата, заявявайки че ще се лекува дълго време от колит. 27-годишният Уитакър е в серия от осем поредни победи.

Ромеро (12-2) трябваше да се бие с Дейвид Бранч в събитие на UFC в Орландо на 24-ти февруари, но сега ще се изправи срещу Рокхолд (16-3), който е бивш шампион на UFC и Strikeforce в тази дивизия. Това ще бъде първата среща за Ромеро, откакто загуби от Уитакър, докато в последната си битка Рокхолд победи Бранч чрез технически нокаут през септември.