Преди няколко месеца фенове и специалисти бяха напълно изненадани и стъписани, след като президента на Световния боксов съвет (WBC) Маурисио Сюлайман заяви, че неговата организация проучва идеята за разделянето на тежка категория в две отделни дивизии.

Сюлейман разглеждаше идеята да създаде супер-тежка категория, която да бъде за боксьори, тежащи над 108 килограма. Тази идея дошла, след като от WBC са останали притеснени от някои мачове в тежка категория, при които има огромна разлика в теглото между двамата боксьори.

Поставянето на този план в действие би създало повече проблеми, отколкото ползи. Всъщност подобна идея би блокирала евентуална обединителна среща между Дионтей Уайлдър и Антъни Джошуа, тъй като Уайлдър обикновено тежи между 97 и 104 килограма, а Джошуа тежи между 108 и 113 килограма.

След като прегледал всичко, Сулайман заяви, че няма начин разделянето да се случи поради множество причини.

"Започнахме експериментална програма, в която анализирахме медицинския, психологическия и статистически аспект от нея. През 70-те и 80-те години имаше подобни промени в тежка категория, но след като прегледахме резултатите, открихме, че няма достатъчно боксьори, които могат да влязат в супер-тежка категория", заяви Сулейман.

"Така че смятам, че тежка категория не трябва да бъде променяна, тя е недосегаема. Вярно е, че има двубои, в които разликата в килограмите между боксьорите е наистина голяма... например Луис Ортиз бе по-тежък от Дионтей Уайлдър с 13 кг, но също така е истина, че Уайлдър все пак излезе като краен победител в тази среща", завърши Сюлейман.