Кубинският боксьор в тежка категория Луис Ортис е със спрени състезателни права за период от една година и е изключен от ранглистата на Световната боксова асоциация (WBA) за нарушаването на антидопинговите правила преди месец.

"Ортис е отстранен от ранглистата на WBA и е със спрени състезателни права за всички двубой на асоциацията за период от една година (до 22 септември 2018).

След 22 март 2018 Ортис може да поиска наказанието му да бъде намалено или отменено, което може да бъде разрешено само по усмотрение на WBA", заявиха от Световната боксова асоциация.

Ортис трябваше да се изправи срещу Дионтей Уайлдър за титлата на WBC тази събота, а също така беше и задължителен претендент на Антъни Джошуа за титлата на WBA.

Кубинецът обаче се провали на допинг тест направен от Доброволческата антидопингова агенция (VADA) преди битката с Уайлдър, което принуди "Бронзовия бомбардировач" да направи задължителната си защита срещу следващия претендент в ранглистата на WBC Бърмейн Стивърн.

Това беше вторият провален допинг тест за Ортиз в професионалната му кариера. Той бе заловен за първи път със забранени вещества през 2014-та година след победата над Латиф Кайоде.

Световната боксова асоциация също така заяви, че за да бъде отменено наказанието, Ортиз трябва да продължи в програмата на Доброволческата антидопингова агенция (VADA).